Tömegmészárlással fenyegetőzött a TEK által elfogott norvég férfi

A norvég tömeggyilkos Anders Behring Breiviknél is nagyobb mészárlásra készült az a szintén norvég férfi, akit Budapesten, a bérelt lakásában fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) – közölte a TEK igazgatója kedden sajtótájékoztatón.

Hajdu János, a TEK vezetője elmondta, hogy az ellenőrzés és az azt követő letartóztatás során a 45 éves férfitől megtudták, hogy túl akarta szárnyalni Breiviket, aki 2011-ben Norvégiában 77 embert ölt meg. A férfi különböző internetes platformokon, például a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is közölte szándékát.

Az akció során a TEK műveleti egysége egy IX. kerületi lakásban, június 14-én tartóztatta le a „közelharcban jártas” férfit, aki külső megjelenésében is Breiviket próbálta utánozni. A haját leborotválta és hasonló szakállt viselt, azonkívül pereskedik a norvég állammal, mivel már más bűncselekményekért is ült norvég börtönben.

Hajdu János elmondta, hogy egyelőre nem tudni, hogy a férfi Magyarországon tervezett-e terrorcselekményt végrehajtani. Azonban információk szerint az oslói repülőtéren négy embert kívánt megölni, törött üveggel okozva nekik halálos sérüléseket.

A nyomozás során kiderült, hogy a norvég férfit már több környező országban is tartózkodott, és bizonyos időt eltöltött ezeken a helyeken.

A férfit pszichés állapotának vizsgálatára is sor kerül. Ezért a bíró a fogva tartás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája (KR NNI) kedden a rendőrség honlapján azt közölte, hogy a TEK értesítette őket arról, hogy a 45 éves férfi az elmúlt időszakban videókat osztott meg egy videómegosztó portálon, amelyekben emberek megölését tervezi.

A felvételeken főként norvég nyelven beszélt, de néhány videóban angolul is fenyegetőzött.

A nyomozók az értesítés után azonnal megkezdték a felvételek elemzését, a férfi azonosítását és az általa tervezett bűncselekménnyel kapcsolatos információk beszerzését. Kapcsolatba léptek a norvég rendőrséggel is, és kiderült, hogy a férfit hazájában már többször elítélték erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A férfit terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják, és a bíróság szombaton elrendelte a letartóztatását – olvasható a police.hu-n.

Indexkép: Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nyilatkozik a tömegmészárlással fenyegetőző, budapesti bérelt lakásában elfogott norvég férfi ügyével kapcsolatban a TEK budapesti központjában 2023. június 20-án. A 45 éves férfi, akit külföldi partnerszolgálat jelzése alapján ellenőriztek, majd vettek őrizetbe, saját bevallása szerint túl akarta szárnyalni Breiviket, aki 2011-ben 77 embert mészárolt le Norvégiában. MTI/Lakatos Péter

Cikk forrása: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.