Tűzzel-Vassal Fesztivál 2024 – infok itt!

dőpont: 2024. június 22., szombat, 9-18 óra

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 20. alkalommal rendezi meg a nagysikerű Tűzzel-Vassal Fesztivált, ami elsősorban a késesek, de a kovácsok és fegyverkovácsok ünnepe is. Az idei, jubileumi ünnepen a Céhünk is részt vesz, ami nem előzmény nélküli, hiszen 2014-ben is felállítottuk műhelyünket, ahol kovács bemutatókat tartottunk.

Idén igyekeznek a kovácsmesterség megjelenését hangsúlyosabbá tenni, műhelyüket a fesztivál központi helyszínén, a Rác utcai templomkertben állítják fel, ahol a bemutatók mellett kovács versenyeket is rendeznek. Profik és amatőrök külön kategóriában indulhatnak a „vasnyújtó” versenyen, ahol mindenki azonos méretű vasrúd darabot azonos idő alatt tetszőleges módszereket alkalmazva igyekszik a lehető legnagyobb mértékben megnyújtani.

A fesztiválhoz kapcsolódva, a Nesz. Fémműves Szakmai Bizottságával együttműködve szervezték meg az V. Országos Fémműves Népi Iparművészeti Pályázatot. A fesztivál nyitó ünnepén tartják meg a pályázat eredményhirdetését. A pályamunkákat kiállítják a kovácsműhely mellett felállított kiállítási sátorban.

Programok és helyszínek

Udvarokban: Kézműves foglalkozások és bemutatók várják a látogatókat, ahol megismerkedhetnek a különféle hagyományos kézműves technikákkal.

Rác utcában: Találkozók a késesekkel és kovácsmesterekkel, ahol a látogatók testközelből figyelhetik meg a mesterek munkáját és műhelytitkaikat.

Rác utcai szerb ortodox templom kertjében: Néptánc és népzene bemutatók, kézműves vásár, valamint népi játszótér várja az érdeklődőket. A látogatók autentikus környezetben élvezhetik a hagyományos magyar kultúra elemeit.

A szervezők szeretettel várják minden érdeklődőt, látogatót, és megkülönböztetett figyelemmel várják a szakmabelieket, különösen azokat, akik csatlakoznának a rendezvény szakmai programjaihoz, a versenyhez vagy bemutató tartásához.