UEFA Nemzetek Ligája 2024: Információk és friss hírek

A Nemzetek Ligája az UEFA által szervezett labdarúgótorna, amelyben Európa nemzeti csapatai vesznek részt. A tornát 2018-ban indították el, célja, hogy vonzóbbá tegyék a válogatott meccseket, és javítsák az európai futball színvonalát.

A Nemzetek Ligája lebonyolítása:

  • A csapatokat négy divízióba sorolják be a FIFA-világranglista alapján.
  • Mindegyik divízióban a csapatok csoportokba vannak besorolva.
  • A csoportokban oda-visszavágós meccseket játszanak.
  • A csoportok győztesei feljutnak a magasabb divízióba, a vesztesek pedig kiesnek az alacsonyabb divízióba.
  • A legfelső divízió négy csoportelsője a Nemzetek Ligája négyes döntőjében játszik.

A 2024–2025-ös Nemzetek Ligája:

A 2024–2025-ös Nemzetek Ligája szeptemberben kezdődik és 2025 júniusában ér véget. A magyar válogatott az A divízió 3. csoportjában szerepel, Németországgal, Bosznia-Hercegovinával és Hollandiával.

Az A divízióban szereplő magyar válogatott a holland, a német és a bosnyák válogatottal került egy csoportba.

Miután a Nemzetek Ligája előző kiírásában a magyar válogatott a német, az angol és az olasz válogatott elleni remek szerepléssel bennmaradt az A ligában, idén ősszel is a legerősebb divízióban szerepel a sorozatban. Marco Rossi együttese az előző sorozatban a 8. legerősebbként rangsorolt csapat lett az NL-ben, így a csütörtöki, párizsi sorsoláson a második kalapól húzták ki az A ligában.

A magyar válogatott végül a 3. csoportba került, amelybe az első kalapból Hollandia került. A harmadik kalapból az Eb-csoportellenfél németeket kaptunk (akikkel az NL előző kiírásában is játszottunk, és két mérkőzésen négy pontot szereztünk ellenük), a negyedik kalapból pedig a B ligából feljutó Bosznia-Hercegovina lett az ellenfelünk.

– Ezen a szinten, az A ligában lehetetlen gyengébb ellenfelet kapni, kizárólag erős riválisok várnak ránk ősszel – mondta az mlsz.hu-nak a sorsolás után Marco Rossi szövetségi kapitány. – Hollandia és Németország a papírforma szerint jobb csapat nálunk, míg a bosnyákok ellen kiegyenlített erőviszonyokra számíthatunk. A papírforma azonban nem mindig igazolódik be a pályán, minden mérkőzésen születhet meglepetés – számunkra kellemes és kellemetlen is. Érdekes lesz újra összemérni az erőnket a németekkel, és a hollandok elleni összecsapásaink is izgalmasak lesznek.

A csoportellenfelek oda-vissza játszanak egymás ellen, vagyis minden csapat hat mérkőzést játszik. Ezeket szeptemberben, októberben és novemberben rendezik. A mérkőzések pontos időpontjait péntek reggel jelentette be az UEFA.

Friss hírek a Nemzetek Ligájáról:

  • A 2024–2025-ös Nemzetek Ligája csoportbeosztását 2023. december 2-án sorsolták ki.
  • A magyar válogatott első Nemzetek Ligája-meccsét 2024. szeptember 7-én játssza Németország ellen.
  • A Nemzetek Ligája négyes döntőjét 2025 júniusában rendezik.

További információk a Nemzetek Ligájáról: