Úszó EB 2024 eredmények

A magyar csapat a vasárnap befejeződött belgrádi Európa-bajnokságon 10 arany-, 9 ezüst- és 8 bronzéremmel zárt.

A Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres női vegyesváltó országos csúccsal ezüstérmet nyert a belgrádi úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Késely Ajna aranyérmet nyert 400 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Kós Hubert címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a belgrádi úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Kapás Boglárka bronzérmet nyert 200 méter pillangón a belgrádi úszó Európa-bajnokságon vasárnap.

Senánszky Petra országos csúccsal aranyérmet nyert 50 méter gyorson szombaton a belgrádi Európa-bajnokságon.

Az uszonyos úszásban többszörös világbajnok és Világjátékok-győztes, de már medencés olimpiai indulónak tekinthető Senánszky májusban, a Mare Nostrum-versenysorozat monacói állomásán felállított magyar rekordját egy századdal megjavítva, 24.56 másodperccel diadalmaskodott.
“Nagyon boldog vagyok, mert szerintem a párizsi olimpián ilyen idő kell majd mindenképpen a középdöntőbe jutáshoz. Ez a hely valahogy mindig jó dolgokat hoz ki belőlem, 2019-ben még uszonyos úszásban a világbajnokságon is szép sikereket értem el. Megmondom őszintén, már eléggé vártam a végét, mivel most kapok két nap pihenőt, mielőtt edzőtáborba megyek, a török tengerparton fogok pihenni” – nyilatkozta a harmincéves Senánszky, aki medencés úszóként első Eb-aranyát nyerte egyéniben.
Senánszky sikerét követően a versenyt félbeszakították a szakadó esővel és villámlással érkező vihar miatt.

Eredmények:
női 50 m gyors, Európa-bajnok:
——————————
SENÁNSZKY PETRA 24.56 – országos csúcs
2. Teodora Draku (Görögország) 24.59
3. Julie Kepp Jensen (Dánia) 24.79

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter pillangón szombaton a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

A szám olimpiai bajnoka, kétszeres világbajnoka és világcsúcstartója a legjobb idővel (1:54.64) várta a finálét, míg Eb-ezüstérmes honfitársa, Márton Richárd harmadikként (1:56.05) készült a döntőre.
A Honvéd klasszisnak győzelmét senki sem veszélyeztette, a középdöntős idején viszont csak bő két tizedet javított, de 1:54.43-mal így is megszerezte második aranyát a szerb fővárosban.
Márton 1:56.07-tel negyedik lett.

Eredmények:
férfi 200 m pillangó, Európa-bajnok:
————————————
MILÁK KRISTÓF 1:54.43 perc
2. Krzysztof Chmielewski (Lengyelország) 1:54.78
3. Michal Chmielewski (Lengyelország) 1:55.51
4. MÁRTON RICHÁRD 1:56.07

A Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó aranyérmet nyert pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Jackl Vivien olimpiai szintes idővel aranyérmet nyert 1500 méter gyorson pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Vizes Eb – Milák arany-, Kós ezüstérmes 100 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve arany-, Kós Hubert pedig ezüstérmet nyert 100 méter pillangón csütörtökön a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Kós a legjobb, míg Milák a harmadik idővel várta a finálét, igaz, utóbbi még a szerdai középdöntő előtt 10 perccel a 100 méter gyors fináléjában volt érdekelt.
A finálé elképesztően szorosan alakulat, a két magyar a második és harmadik helyen fordult, és még öt méterrel a vége előtt is a lengyel Jakub Majerski vezetett, a szám olimpiai ezüstérmese és a 200 méter hát magyar világbajnoka azonban egyaránt hamarabb érintette a falat.

Milák a magyar küldöttség harmadik aranyát szerezte a szerb fővárosban zajló kontinensviadalon.

Eredmények:
férfi 100 m pillangó, Európa-bajnok:
————————————
MILÁK KRISTÓF 50.82 másodperc
2. KÓS HUBERT 50.96
3. Jakub Majerski (Lengyelország) 50.98

Nem várt eredményekkel, visszalépésekkel és egy kizárással folytatták a magyar úszók csütörtökön délelőtt a belgrádi úszó Európa-bajnokságot.

Férfi 200 méter gyorson három magyar volt érdekelt, de egyikük sem jutott középdöntőbe, a 200 méter pillangó olimpiai bajnoka, Milák Kristóf – aki az esti programban a 100 méter pillangó fináléjában úszik – 1:49.06 perccel a 20., Márton Richárd 1:49.11-gyel a 22., Kovács Attila 1:49.71-gyel a 30. helyen fejezte be.

Női 100 méter pillangón Komoróczy Lora visszalépett, így csak Ugrai Panna képviselte a magyar színeket: a 19 éves versenyző 59.48 másodperccel, összesítésben a tizedik idővel továbbjutott.
“A tegnapi nap elég későn ért véget, nagyon nehezen aludtam el, dolgozott bennem az adrenalin, így elég fáradt voltam. Bízom benne, hogy délutánra kipihenem magam és bejutok a döntőbe” – nyilatkozott a vegyes zónában Ugrai, aki szerdán a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként országos csúccsal nyert aranyérmet.

Férfi 50 méter pillangón is “lefeleződött” a magyar indulok száma: Telegdy Ádám lázas betegség miatt lépett vissza, és Kovács Benedek sem vállalta végül a sprintszámot. Kós Hubert és Jászó Ádám egy futamba került, a 200 méter hát világbajnoka egyéni csúcsát (25.59) megjavítva 24.96-tal csapott célba, honfitársa pedig 25.22-vel, eddigi legjobbját hét századdal felülmúlva zárt. A két magyar így a negyedik és a nyolcadik helyen jutott tovább.

“Kiderült, hogy itt is egész jól tudok úszni, ugyanakkor a rajtomat teljesen elrontottam és az utolsó tíz méter sem sikerült tökéletesen. Mindenesetre kemény délutáni program lesz” – nyilatkozta a Kós, akinek a 100 méter pillangón is jelenése lesz.

Női 200 méter mellen Békési Eszter ugyan messze elmaradt egyéni legjobbjától (2:25.49), de 2:30.63-as idejével így is 11. helyen ott lesz a középdöntőben.
A férfi 4×100 méteres gyorsváltók két előfutamából a magyarok Mészáros Dániel, Magda Boldizsár, Szabados Bence, Jászó Ádám összeállításban hetedik helyen bejutottak volna a fináléba, Jászó korai váltása (tekintélyesnek mondható, hat századmásodperccel indult korábban) miatt azonban kizárták a stafétát.
Női 1500 méter gyorson a három magyar induló egy futamba került, az olimpiai szintre (16:09.09) hajtó Mihályvári-Farkas Viktória óriási fölénnyel nyert, 16:21.92-es ideje azonban egyelőre “messze van Párizstól”. Ötödikként ugyancsak ott lesz a fináléban a 15 éves Jackl Vivien (16:44.33), míg Flück Nóra 17:00.38-cal a kilencedik helyen végzett.

A Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres női gyorsváltó országos csúccsal aranyérmes lett szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Eredmények:
női 4×100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
—————————————
MAGYARORSZÁG (SENÁNSZKY PETRA, ÁBRAHÁM MINNA, UGRAI PANNA, PÁDÁR NIKOLETT) 3:36.77 perc – országos csúcs.
2. Dánia 3:38.48
3. Lengyelország 3:41.01

 Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmet nyert 400 méter vegyesen szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Eredmények:
női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
——————————–
Anastasia Gorbenko (Izrael) 4:36.05 perc
2. JACKL VIVIEN 4:38.96
3. JAKABOS ZSUZSANNA 4:40.24

Sárkány Zalán bronzérmet nyert 800 méter gyorson szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Sárkány a keddi előfutamban egyéni csúccsal (7:50.36 perc) teljesítette az olimpiai szintet, a fináléban még tovább tudott faragni idejéből, 7:49.29-cel csapott célba.
A számot az ukrán Mihajlo Romancsuk nyerte 7:46.20-as idővel.
“Elképesztően meleg a víz, normális körülmények között szerintem ennél három másodperccel jobbat lehetett úszni. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy sikerült érmet szereznem” – nyilatkozta Sárkány.

Eredmények:
férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:
———————————
Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 7:46.20 perc
2. Dimitriosz Makosz (Görögország) 7:48.59
3. SÁRKÁNY ZALÁN 7:49.29

Németh Nándor egyéni csúccsal ezüstérmet nyert szerdán 100 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Az előzetes eredmények alapján óriási döntőre lehetett számítani, mivel a legjobb idővel a korábbi világcsúcstartó román David Popovici várta a futamot, a hazaiak kedvencét Andrej Barnát és a világbajnoki bronzérmes Németh Nándor csak egy századmásodperc választotta el, a negyedik Milák pedig olimpiai szintet érő teljesítménnyel került be.

Féltávnál Németh fordult elsőként, Popovici azonban a második hosszon ellépett és a világcsúcstól mindössze nyolc századra elmaradva diadalmaskodott. Németh egyéni csúccsal, Milák országos rekordjától mindössze két századdal elmaradva, 47.49 másodperccel lett második, a 200 méter pillangó olimpiai bajnoka 48.41-gyel hatodikként zárt.

“Továbbra is értetlenül állok az egész előtt, azért is vállaltam erre az Eb-re csak ezt a számot és két váltót, hogy ne vigyem túlzásba és hétfőtől bele tudjak állni azokba az edzésekbe, amik az időszaknak megfelelnek. Nagyon boldog vagyok, nyilván a cél, hogy ebből még lefaragjunk, elvileg a formába hozásnál néhány tizedet ilyenkor még lehet szerezni” – nyilatkozta Németh, aki az elmúlt két hónapban többször is betegséggel küszködött, és saját elmondása szerint közel sem százszázalékos állapotban érkezett a kontinensviadalra.

Eredmények:
férfi 100 m gyors, Európa-bajnok:
———————————
David Popovici (Románia) 46.88 másodperc
2. NÉMETH NÁNDOR 47.49
3. Andrej Barna (Szerbia) 47.66
…6. MILÁK KRISTÓF 48.41

Jól szerepeltek a magyar úszók a belgrádi Európa-bajnokság szerdai előfutamaiban, minden érintett számból a maximális két versenyző lépett tovább.

Óriási meglepetéssel indult a délelőtti program, női 200 méter gyorson Ugrai Panna 1:59.62-es egyéni csúcsát jelentősen megjavítva 1:58.07 perccel csapott célba, amivel összesítésben második lett. A szám egyik éremesélyese, a kedden 100 gyorson bronzérmes Pádár Nikolett viszont mintha eltaktikázta volna magát: csak 1:58.96-tal zárt.
“Végre kijött ez belőlem, a legvégén már elképesztően elsavasodtam, így a benyúlás nem is sikerült annyira” – mondta Ugrai.
Adódott a lehetőség Ábrahám Minna előtt, aki élt is ezzel, 1:58.83-mal végzett, amivel holtversenyben az ötödik idővel ment tovább, míg Pádár hetedik lett, de harmadik magyarként nem folytathatja.
Ábrahám a futamot követően elmondta, látta, hogy mindenképpen 1:59-en belüli időre lesz szüksége a továbbjutáshoz, és nagyon boldog, hogy sikerült neki, hiszen reggel még sosem úszott ilyen jól. Hozzátette, szeretne Pádárhoz hasonlóan olimpiai szintet úszni (1:57.26), ezért mindenképpen szüksége volt a délutáni középdöntőre.
Férfi 100 méter pillangón az aranyért várhatóan hárman harcolnak, a magyarok közül Milák Kristóf és Kós Hubert csatázik majd a sikerért: az előfutamban a szám olimpiai ezüstérmese 51.23 másodperccel a második helyen zárt, míg az Egyesült Államokban készülő Kós 51.50-nel a harmadik időt érte el. Kettejüket ugyanakkor megelőzte a svájci Noé Ponti 51.09-cel. A szám harmadik magyarja, Márton Richárd 52.11-gyel kilencedik lett, de ő a középdöntőben már nem folytathatja szereplését.
“Nagyon jó úszás volt, bár rögtön a legelején telement vízzel a szemüvegem, és elképesztően meleg van. Pont azért vagyok itt az Európa-bajnokságon, hogy ezeket a helyzeteket gyakoroljam. Az egyéni csúcsom hét tizedre van, ez így délelőtt nem rossz” – mondta a vegyes zónában a világbajnok Kós. Milák ezúttal sem állt a sajtó rendelkezésére.
Női 50 méter háton mindkét magyar bejutott a középdöntőbe, Komoróczy Lora 28.47 másodperccel az ötödik, Burián Katalin 29.13-mal a 12. helyen lépett tovább.
Női 400 méter vegyesen a négyből három magyar egy futamban indult: az áprilisi országos bajnokságon nagyszerű idővel (4:34.98) olimpiai szintet úszó 15 éves Jackl Vivien 4:39.30-mal az első, a rekordot jelentő 11. Európa-bajnokságán induló Jakabos Zsuzsanna 4:41.31-gyel a második, a címvédő Mihályvári-Farkas Viktória 4:43.34-gyel a harmadik időt úszta, a másodikban pedig Kapás Boglárka 4:45.32-vel ötödikként fejezte be.
“Nagyjából ez volt a célom, szerettem volna az olimpiai szint környékén úszni, ez sikerült is” – mondta Jackl, aki az MTI kérdésére elárulta, a fináléban akár segítségére is lehet Jakabosnak egy esetleges olimpiai szint (4:38.53) elérésében.

A délelőtti program a nők 4×100 méteres gyorsváltóinak két előfutamával zárult, az Ugrai Panna, Jakabos Zsuzsanna, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállítású négyes 3:42.04-es idővel az első helyen került a fináléba.

MTIKésely Ajna aranyérmet nyert kedden 800 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Milák Kristóf olimpiai szintes időt úszott kedden 100 méter gyorson a belgrádi Európa-bajnokság középdöntőjében.

A szám 2022-es Eb-ezüstérmese 48.26 másodperccel teljesítette a párizsi induláshoz szükséges kritériumot (48.34).

A szám másik magyar versenyzője, a februárban, Dohában világbajnoki bronzérmes Németh Nándor – aki első magyarként állt világbajnokságon dobogón 100 méter gyorson és akinek már korábban megvolt a szitje – még ennél is jobb eredménnyel, 48.05 másodperccel végzett a második előfutamban. Csak a románok sztárja, David Popovici előzte őt meg. Övé lett összesítésben a harmadik, Miláké pedig a negyedik idő.

“Láttam, hogy az amerikai válogatón most milyen időket úszott az első kettő, 47 elejét mentek, szóval úgy éreztem, kicsit fel kell kötnöm nekem is a gatyát öt héttel az olimpia előtt. Szeretnék holnap ebből egy kicsit még lefaragni, a második ötven kifejezetten biztató volt, szerintem egy nagyon jó harc lesz majd az aranyéremért” – mondta Németh, aki megjegyezte, az edzések az elmúlt időszakban nem mentek neki jól, ezért kicsit “értetlenül” áll az itteni jó formája előtt. A BVSC versenyzője hétfőn a váltóban úszott olimpiai szintes időt 200 méter gyorson, de azt már jelezte, hogy ezt a távot nem vállalja Párizsban.

Női 50 méter pillangón Komoróczy Lora délelőtti egyéni csúcsából (26.86) további három századot le tudott faragni, ez összesítésben a 15. helyre volt elég, így nem jutott a döntőbe.

Férfi 200 méter háton az utolsó három alkalommal csap össze egymással az Eb-n Telegdy Ádám és Kovács Benedek, a hazai olimpiai rangsor második és harmadik helyezettje. A Tokióban ötödik Telegdy jelenleg 28 századdal előzi meg honfitársát (1:55.57 és 1:55.85) a párizsi versenyfutásban, amelynek éllovasa, a 2023-ban Fukuokában világbajnok Kós Hubert ebben a számban nem állt rajthoz.

Elsőként Kovács ugrott medencébe, 1:57.99-cel a futam másodikjaként jutott a fináléba, a második előfutamban Telegdy 1:57.12-vel összesítésben a negyedik idővel ment tovább.
“Ez nem volt még egy százszázalékos úszás, arra majd holnap lesz szükség. Szeretném az elejét jobban elkezdeni” – mondta a tokiói olimpián ötödik Telegdy.

– MTI –

Milák Kristóf olimpiai szintes időt úszott kedden 100 méter gyorson a belgrádi Európa-bajnokság középdöntőjében.

Pádár Nikolett bronzérmet nyert 100 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Molnár Dóra ezüst-, Szabó-Feltóthy Eszter bronzérmet nyert 200 méter háton a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Vizes Eb – Sárkány Zalán olimpiai szintet úszott 800 méter gyorson, Németh és Milák egy századra egymástól

Sárkány Zalán olimpiai szintes úszásával zárult a belgrádi Európa-bajnokság kedd délelőtti programja, amelyben Milák Kristóf és Németh Nándor, valamint Telegdy Ádám és Kovács Benedek első különpárbaját is megrendezték.

A délelőtti program nyitányaként Komoróczy Lora 50 méter pillangón ugrott medencébe és egyéni csúcsát egy századdal megjavítva 26.86 másodperccel a 17. idővel bejutott a középdöntőbe.
Férfi 100 méter gyorson négy magyar volt érdekelt, ebben a számban kilenc előfutamot rendeztek, elsőként a 200 méter pillangó olimpiai bajnoka, ennek a számnak a legutóbb Eb-ezüstérmese, Milák Kristóf ugrott vízbe, aki az olimpiai szinttől (48.34) mindössze hét századdal elmaradva, 48.41-gyel csapott célba.
A szám világbajnoki bronzérmese, a már olimpiai szintes Németh Nándor egy századdal jobbat úszva összesítésben a harmadik lett, egy hellyel megelőzve honfitársát.
“A tegnapi után azért már vártam, hogy ez jól fog sikerülni, de nem is volt olyan erős a kezdés, a végében pedig még maradt. Ezzel együtt ennél nem kell jobbat úszni majd délután sem” – nyilatkozta az MTI-nek a BVSC kiválósága, aki hétfőn a váltó tagjaként, saját elmondása szerint messze a csúcsformájától olimpiai szintet úszott 200 méter gyorson. Ugyanakkor ezúttal is megerősítette, hogy a hosszabb távot nem fogja vállalni a francia fővárosban.

Milák ezúttal sem állt a sajtó rendelkezésére.
Ebben a számban Mészáros Dániel 49.47 mp-cel a 26., Szabados Bence 49.75-tel a 35. helyen zárt, míg női 100 méter mellen Békési Eszter 1:09.43-mal a 17. lett, így éppen kicsúszott a középdöntő mezőnyéből.
Férfi 200 méter háton az utolsó három(?) alkalommal csap össze egymással Telegdy Ádám és Kovács Benedek, a hazai olimpiai rangsor második és harmadik helyezettje. A Tokióban ötödik Telegdy jelenleg 28 századdal előzi meg honfitársát a párizsi versenyfutásban, amelynek éllovasa, a 2023-ban Fukuokában világbajnok Kós Hubert ebben a számban nem állt rajthoz.
A két magyar különcsatája egyelőre szorosan alakul, ugyanis egyetlen század választotta el őket, Kovács 1:58.79 perccel a hatodik, Telegdy pedig a hetedik lett és készülhetnek a középdöntőre.
“Nyilván ha nem lenne ez a verseny kettőnk között, akkor kicsit talán más lett volna a felkészülés erre az Európa-bajnokságra, de mindenképpen szerettem volna egy jót úszni, és úgy gondolom, sikerült megérkeznem” – mondta Telegdy.
“Van még két lehetőségem, alapvetően így készültem erre, aztán meglátjuk mi lesz” – nyilatkozta Kovács, akinek néhány nappal a februári dohai világbajnokság előtt volt egy combizom-szakadása, ami miatt nagyjából két hónapig nem tudott edzeni, jelenleg pedig, ahogy elmondta, körülbelül 75 százalékos állapotban érzi magát. – “Semmiképpen sem szeretnék kifogásokat keresni, az edzéseken megpróbálom maximálisan kikapcsolni ezek a dolgokat, és elvégezni a munkát.”

Ott lesz az esti döntőben a 4×100 méteres vegyes vegyesváltó, amely a Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállításban az ötödik idővel jutott tovább.
A délelőtti program a férfi 800 méter gyors előfutamaival zárult, Sárkány Zalán pedig “betartotta ígéretét”: egyéni csúcsát (7:55.26) alaposan megjavítva 7:50.36-os idővel magabiztosan teljesítette az olimpiai szintet (7:51.65). Sárkánynak korábban már 1500 méter gyorson is megvolt az ötkarikás ideje, így most két számban is indulhat a francia fővárosban. Akárcsak 1500 méter gyorson, ebben a számban is rendelkezik olimpiai szintes idővel Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, előbbi azonban már bejelentette, hogy csak a nyíltvízi versenyben indul majd Párizsban. Gálicz László 8:11.78-cal 13. lett.

“Ennek már nagyon itt volt az ideje, hiszen amikor Győrben csúcsformában 1500-on megúsztam a szintet, ott nem rendeztek 800-at, az országos bajnokságon pedig nem voltam egyszerűen olyan állapotban. Azt mondjuk tudni kell, hogy nem könnyítettem erre az Eb-re, viszont ez volt a tervem. Jó volt, hogy Mihajlo Romancsuk mellett úszhattam, persze ő nem nyomta a maximumon, én viszont odatettem magam. Bízom benne, hogy a döntőre még tudok majd javulni” – nyilatkozta az MTI-nek Sárkány, aki összesítésben az ukrán kiválóság mögött a második idővel jutott a szerdai fináléba.

MTI

Vizes Eb – Ezüstérmes a 4×200 méteres férfi gyorsváltó, Németh olimpiai szintet úszott

A Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd, Kós Hubert összeállítású 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó ezüstérmet nyert a belgrádi Európa-bajnokság úszóversenyeinek hétfői nyitónapján. A staféta első embere, Németh ráadásul olimpiai szintet érő idővel remekelt.

Vizes Eb – Ezüstérmes a 4×200 méteres női gyorsváltó

Az Ábrahám Minna, Késely Ajna, Molnár Dóra, Pádár Nikolett összeállítású 4×200 méteres magyar női gyorsváltó ezüstérmet nyert a belgrádi Európa-bajnokság úszóversenyeinek hétfői nyitónapján.

Vizes Eb – Hatból öt magyar döntőbe úszott

A középdöntőkben érdekelt hat magyar közül öt bejutott a keddi finálékba a belgrádi Európa-bajnokság medencés úszóversenyeinek a hétfői nyitónapján.

Férfi 50 méter pillangón elsőként a szám 2021-es Európa-bajnoka, Szabó Szebasztián ugrott medencébe, a győriek versenyzője délelőtti idejét (23.49) lényegesen megjavítva, 23.23 másodperces idővel másodikként csapott célba. Ez automatikusan döntőt ért, összességében pedig a harmadik idő lett az övé.

Kós Hubert a második futamban rontott, így a sprintszámban nem volt esélye, 23.79-cel a 16. helyen fejezte be.

A női 100 méter gyors elődöntőjét Pádár Nikolett a második, Ábrahám Minna a hetedik idővel várta, utóbbi egyéni csúccsal biztosította helyét az esti programban. Mindketten a második futamban, egymás mellett kaptak helyet, végül Pádár egyéni legjobbját (54.41) megjavítva, 54.17-tel összesítésben a második helyen lépett a fináléba, Ábrahám pedig – ugyancsak karrierje legjobbjával – 54.90-cel hetedikként lesz ott a döntőben.
Női 200 méter háton Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra a délelőtti előfutamban biztosította olimpiai csapattagságát – Burián Katalin maradt a harmadik a hazai szintesek rangsorában -, így felszabadultan várhatták a középdöntőt. Ebben a 17 éves Molnár a legjobb idővel (2:09.67) az első helyet szerezte meg összesítésben, míg 22 esztendős honfitársa 2:10.21-gyel második lett.

Vizes Eb – Holló Balázs ezüst-, Zombori Gábor bronzérmes és olimpiai szintes

Holló Balázs ezüst-, Zombori Gábor pedig bronzérmet nyert, utóbbi ráadásul honfitárását követve teljesítette az olimpiai szintet 400 méter vegyesen a belgrádi Európa-bajnokság úszóversenyeinek hétfői nyitónapján.

Vizes Eb – Holló olimpiai szintet úszott, eldőlt az ötkarikás indulás női 200 méter háton – ÖSSZEFOGLALÓ

Remekeltek a magyarok a belgrádi úszó Európa-bajnokság hétfői nyitónapjának előfutamaiban.

A program a férfi 400 méter vegyes előfutamaival kezdődött, rögtön négy magyarral, akik közül Holló Balázsnak és Zombori Gábornak is reális esélye volt megúszni az olimpiai szintidőt (4:12.50 perc), utóbbi az áprilisi országos bajnokságon ettől mindössze két tizedre volt.

A 25 éves Holló rögtön az első futamban 4:12.46 perces idővel csapott célba, így négy századdal túlszárnyalta a párizsi induláshoz szükséges határt.
Ezzel eldőlt, hogy – az 1984-es bojkottált Los Angeles-i olimpiát leszámítva – nem szakad meg a magyarok ötkarikás sorozata, és lesz férfi úszó ebben a számban a francia fővárosban is.
Holló két hónappal ezelőtt az ob-t követően edzőt váltott, Kovács Ottóval 13 év után váltak külön az útjaik, azóta Hutkai Dániellel készül
“Ez még egy kicsit házasságból is sok lenne. Nem dolgozunk nyilván együtt olyan régen, így ez a korábbi edzőm érdeme is, ugyanakkor egyszerűen az új környezet, a friss impulzusok jó hatással voltak rám. A társaim is azt mondták, hogy sokkal mosolygósabb vagyok, mint korábban, visszatért a régi Balázs” – nyilatkozta az MTI-nek.
A számot letarolták a magyarok, ugyanis összesítésben a második Zombori Gábor (4:13.75), a harmadik Török Dominik (4:14.76), a negyedik egyéni csúccsal Sárkány Zalán (4:15.16) lett, de a szabályok szerint a fináléban egy nemzetből csak ketten indulhatnak.

Női 100 méter gyorson Pádár Nikolett a harmadik (54.85 mp), Ábrahám Minna a hatodik (55.04) idővel került a középdöntőbe, Senánszky Petra egy századdal lemaradva a nyolcadik, Ugrai Panna (55.14) a kilencedik helyen zárt.
Férfi 50 méter pillangón Kós Hubert 23.51 másodperces egyéni csúccsal indított (korábbi legjobbja 24.18 volt) és a hetedik helyen jutott tovább, míg a szám 2021-es Európa-bajnoka, Szabó Szebasztián 23.49-cel a hatodik lett. Kettejük között az olimpiai bajnok Milák Kristóf úszott, 23.63-as ideje a 12. helyre volt jó, de mivel a rangsorban a harmadik magyar volt, így nem lesz ott a középdöntőben.
Kós a futam után elmondta, elsősorban gyakorlásként tekint a kontinensviadalra, ez pedig egy remek kezdés. Hozzátette, természetesen a 2022-ben Rómában 200 méter vegyesen megszerzett Európa-bajnoki címét szeretné majd megvédeni.
Szabó a vegyes zónában arról beszélt, hogy egyáltalán nem készült erre a számra – az olimpián 50 méter gyorson indul majd -, mindössze “néhány karcsapást” végzett edzésen, ugyanakkor ezt a számot már rutinból képes leúszni.
Milák Kristóf ezúttal sem állt az újságírók rendelkezésére.
Női 200 méter háton rögtön egy “magyar döntőt” rendeztek. Az olimpiai szintidővel rendelkező, de a hazai rangsorban csak harmadik Burián Katalinnak ez volt az utolsó esélye, hogy két riválisa, Molnár Dóra vagy Szabó-Feltóthy Eszter elé kerüljön. Előbbivel került egy futamba, a 17 éves Molnár azonban 2:09.92 perces idővel megnyerte a futamot, majd Szabó-Feltóthy még ezt is felülmúlta (2:09.77), így – összesítésben az első két helyet megszerezve – ők ketten utazhatnak a francia fővárosba. Burián a harmadik (2:10.63), a negyedik magyar, a 400 méter vegyesen az országos bajnokságon olimpiai szintet úszó 15 éves Jackl Vivien a 12. lett (2:14.21).
“Elképesztő feszültség volt bennem, az elmúlt három évben szerintem minden egyes órában legalább egyszer eszembe jutott, hogy ott akarok lenni a párizsi olimpián. Most úgy tűnik, ez végre sikerült, nagyon boldog vagyok” – mondta az MTI-nek Szabó-Feltóthy.
Molnár elmondta, alapvetően az időnek örül a legjobban, hiszen délelőtt korábban sosem úszott ilyen jól, és bízik abban, hogy a fináléban megjavítja majd egyéni csúcsát (2:09.34).
A női 4×200 méteres gyorsváltók küzdelmeiben egyetlen előfutamot rendeztek, így a fináléban mindenkinek biztos volt a helye, és az Ábrahám Minna, Jakabos Zsuzsanna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összetételű egység 8:03.82 perces idővel elsőként csapott célba. A férfiaknál két futamot tartottak, a Márton Richárd, Kós Hubert, Kovács Attila és Magda Boldizsár alkotta négyes 7:16.10-es idővel összesítésben harmadikként került az esti döntőbe.
A délelőtti program a női 800 méter gyors előfutamaival zárult. A magyarok közül Kapás Boglárka 8:41.22 perccel lett a legjobb magyar, így a harmadik helyen került a keddi fináléba, amelyben ott lesz Késely Ajna is, aki 8:41.38-cal végzett összesítésben a negyedik helyen. A szám harmadik magyarja, Flück Nóra 8:53.39-cel kilencedik lett.
A magyar éremszerzési esélyeket igencsak növeli, hogy az úszó nagyhatalmak közül az olaszok és a franciák sem vesznek részt a kontinensviadalon. Az olaszok a híresen gyors római uszodában, a Hét Dombon (Sette Collin) próbálják még növelni olimpiai csapatukat, míg a franciáknál ezen a héten rendezik az ötkarikás válogató országos bajnokságot. Az olasz fővárosban egyébként a tervek szerint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, illetve Verrasztó Dávid is medencébe ugrik majd az olimpiai szint reményében.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfiak, 5 km, Európa-bajnok:
BETLEHEM DÁVID 53:28.3 perc
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 53:28.7
3. Marcello Guidi (Olaszország) 53:30.8
…6. RASOVSZKY KRISTÓF 53:36.7
…13. HAMBARDZUMYAN ARSHAK 55:11.7

nyíltvízi úszás, férfiak, 10 km, Európa-bajnok:
Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:49:19.6 óra
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:49:41.0
3. BETLEHEM DÁVID 1:49:41.2
…9. RASOVSZKY KRISTÓF 1:49:53.8

 nyíltvízi úszás, nők, 10 km, Európa-bajnok:
Leonie Beck (Németország) 2:00:54.8 óra
2. Barbara Pozzobon (Olaszország) 2:00:54.9
3. Giulia Gabbrieleschi (Olaszország) 2:00:58.5
.5. FÁBIÁN BETTINA 2:01:03.9
.7. SZIMCSÁK MIRA 2:01:14.0
…18. OLASZ ANNA 2:03:31.2

nyíltvízi úszás, csapatverseny, 4×1500 m, Európa-bajnok:
1. MAGYARORSZÁG (SZIMCSÁK MIRA, FÁBIÁN BETTINA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 1:06:07.7 óra
2. Olaszország 1:06:28.6
3. Franciaország 1:06:51.7

nyíltvízi úszás, 25 km, férfiak, Európa-bajnok:
Dario Verani (Olaszország) 5:08:50.9 óra
2. Matteo Furlan (Olaszország) 5:08:56.6
3. Axel Reymond (Franciaország) 5:09:00.5
4. GÁLICZ PÉTER 5:09:13.4

nyíltvízi úszás, 25 km, nők, Európa-bajnok:
Barbara Pozzobon (Olaszország) 5:25:37.7 óra
2. Lea Boy (Németország) 5:28:39.6
3. Candela Sanchez Lora (Spanyolország) 5:29:15.2
4. BALOGH VIVIEN 5:31:46.5