Városligeti Gyermeknap 2024 – infok, programok

A Városligeti Gyermeknap 2024-ben május 25-én és 26-án kerül megrendezésre a Városligetben, Budapest szívében. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett esemény számos ingyenes programmal várja a családokat, különösen a hátrányos helyzetű gyerekeket, hogy önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak és tanulhassanak.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat május 25-én és 26-án szervezi meg a már hagyománnyá vált Városligeti Gyermeknapot. Az idei rendezvény középpontjában az egészség, a sport, a kultúra, az internetbiztonság és a nemzetek bemutatása áll. A sok és változatos ingyenes program egytől-egyig azt szolgálja, hogy a hátrányos helyzetű, rosszabb anyagi körülmények között élő gyerekek és családok is jól érezzék magukat, kikapcsolódjanak és önfeledten szórakozzanak, nem utolsósorban hasznos ismereteket szerezzenek.

A Gyermekmentő Nagyszínpadán mindkét nap neves művészek, zenészek és más fellépők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. Lesz internetsátor, benne a biztonságos internethasználattal kapcsolatos interaktív játékokkal. Sportsziget, ahol a Budapest Honvéd Sportegyesület Sportszázadának kiválóságai mozgatják meg a gyerekeket. A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége az eddigi évekhez hasonlóan szintén a horgászathoz kapcsolódó ügyességi játékokkal készül. A legaktívabb sportolni vágyó gyerekek idén sem hagyják el a Sportszigetet ajándékok nélkül. Nem marad el a Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterápiás bemutatója sem.

Idén komplex egészségügyi sarokkal is készülünk: kitelepül a Gyermekmentő fogászati busza, nőgyógyászati szűrőkamionja. A mozgó fogászati rendelő mellett lesz megtalálható a Dentál- és mentálhigiénia sátrunk, ahol az ingyenes mentálhigiénés oktatásainkról adunk felvilágosítást az érdeklődőknek. A prevenciós programot a Belügyminisztérium támogatja. A gyerekek a sátorban színezhetnek, tesztelhetik tudásukat, a legügyesebbek pedig ajándékcsomagot kapnak.
Kint lesz továbbá a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) kardiológiai szűrőbusza és a Szív-Kör Egyesület is. Jelen lesz a Budapesti Vöröskereszt egy játék/prevenciós állomással. A Teddy Maci Kórház nevű programon pedig a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete játékmacikon mutatja be az emberi test legfontosabb szerveit és érdekességeit.

A HangolÓra – Interaktív hangszerkiállítás sátránál a gyerekek sok-sok hangszert próbálhatnak ki. A Reno X Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai érzékenyítő foglalkozást tartanak majd az érdeklődőknek. A program során a látássérült embertársaink mindennapjaiba lehet bepillantást nyerni: ki lehet próbálni például a vakvezető kutyával való közlekedést. Szombaton a Braille-írással is megismerkedhetnek a látogatók.

A nagyobb gyerekek helikoptert is vezethetnek a HappyCopter helikopterszimulátorában.

Vasárnap a Nemzetek Utcájában a nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országaik hagyományait, gasztronómiai sajátosságait, szokásait. A színes program idén is táncos, zenés műsorokkal egészül ki a nemzetközi színpadon.

A Gyermekmentő idén is külön meghív 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi intézményekből, illetve a határon túlról.

Az idei programok között lesznek:

  1. Gyermekmentő Nagyszínpad: Neves művészek és zenészek fellépései, interaktív játékok a biztonságos internethasználatról, valamint a Budapest Honvéd Sportegyesület által szervezett sportprogramok​ (Programturizmus)​​ (CsodalatosBudapest.hu)​.
  2. Sportsziget: Horgászathoz kapcsolódó ügyességi játékok, lovasterápiás bemutató a Magyar Lovasterápia Szövetséggel, és a Magyar Honvédség technikai bemutatói​ (Programturizmus)​.
  3. Egészségügyi sarok: Gyermekmentő fogászati busz, nőgyógyászati szűrőkamion, és a Dentál- és mentálhigiénia sátor, ahol ingyenes mentálhigiénés oktatások is lesznek. Kitelepül a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) kardiológiai szűrőbusza is​ (CsodalatosBudapest.hu)​.
  4. Teddy Maci Kórház: Orvostanhallgatók játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel az emberi test részeit​ (Szallas.hu)​.
  5. HangolÓra sátor: Interaktív hangszerkiállítás, ahol a gyerekek kipróbálhatják a különféle hangszereket​ (Szallas.hu)​.
  6. Nemzetek Utcája (vasárnap): Nagykövetségek és kulturális intézetek bemutatják országaik hagyományait, gasztronómiai különlegességeit, valamint táncos és zenés műsorokat adnak elő​ (CsodalatosBudapest.hu)​​ (Szallas.hu)​.

Az esemény minden programja ingyenes, és a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy a tömegközlekedést részesítsék előnyben a helyszín megközelítéséhez. A Városligetet több buszjárattal és trolival is el lehet érni​ (Szallas.hu)​.

További részletek és frissítések a programokkal kapcsolatban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat honlapján érhetők el.