Vecsési Káposzta fesztivál 2024 – időpontok, infok, fellépők

Időpont: 2024. szeptember 21-22.

A Vecsési Káposztafesztivál egy különleges esemény, amelyet minden évben megrendeznek Vecsés városában. A fesztivál célja a helyi káposztatermesztés és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása, valamint a közösség összekovácsolása. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mire számíthatnak a látogatók a 2024-es Vecsési Káposztafesztiválon.

Hagyományos programok és események

A fesztivál során számos hagyományos program várja a látogatókat, amelyek közül kiemelkednek a következők:

Káposztás ételek versenye: Helyi és környékbeli szakácsok mérik össze tudásukat a legfinomabb káposztás ételek elkészítésében. A verseny résztvevői változatos ételekkel készülnek, így a látogatók is megkóstolhatják a legkülönlegesebb fogásokat.

Hagyományőrző bemutatók: A fesztálon megjelennek a hagyományos kézműves mesterségek képviselői is, akik bemutatják a régi idők káposztatermesztési és feldolgozási módszereit. Kézműves termékek vására is várja az érdeklődőket.

Káposztás ételek kóstolója: A fesztivál egyik legnépszerűbb programja a káposztás ételek kóstolója, ahol a látogatók megízlelhetik a legkülönfélébb káposztás fogásokat, beleértve a híres vecsési savanyú káposztát is.

Kulturális programok

A Vecsési Káposztafesztivál nem csak a gasztronómiáról szól, hanem gazdag kulturális programkínálattal is várja a látogatókat:

Népzenei koncertek: Helyi és országosan ismert népzenei együttesek lépnek fel a fesztiválon, autentikus népzenei dallamokkal szórakoztatva a közönséget.

Néptánc bemutatók: A néptáncegyüttesek hagyományos táncokat mutatnak be, amelyeket a látogatók is kipróbálhatnak. A táncok mellett népi játékok és táncház is várja az érdeklődőket.

Gyerekprogramok: A legkisebbek számára különböző játékok, kézműves foglalkozások és mesemondó programok biztosítanak szórakozást.

Vásár és kézműves termékek

A fesztivál ideje alatt vásár is működik, ahol a helyi termelők és kézművesek portékáit lehet megvásárolni:

Kézműves termékek vására: Kézművesek kínálják portékáikat, többek között kerámiákat, textilárukat és ékszereket.

Helyi termelők vására: A helyi gazdák friss zöldségeket, gyümölcsöket, mézet és természetesen káposztát kínálnak eladásra. A látogatók közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg a legjobb minőségű árukat.

Nemzetiségi Gasztrofesztivál

Ebben az évben Vecsésen tartják a IV. Nemzetiségi Gasztrofesztivált, amelyen Magyarország 13 nemzetiségének főzőcsapatai, autentikusan berendezett standoknál, látványkonyhaként mutatják be hagyományos konyhaművészetüket.

A XXII. Vecsési Káposztafesztivállal egyidőben, szeptember 21-22-én, a Fő út – Ecseri út sarkánál a fesztivállátogatók megkóstolhatják a legkülönfélébb tájak és kultúrák ízeit, a Kárpát-medence, a Balkán, valamint Kelet-Közép-Európa országaiból, egészen a távoli Örményországig. A Magyarország kormánya támogatásával megvalósuló programon a kóstolók mellett megismerkedhetnek a nemzetiségek kulturális sokszínűségével is, a rendezvény keretében zajló koncertek, néptáncbemutatók és táncház során.

Hasznos információk

Időpont: A Vecsési Káposztafesztivál 2024-ben szeptember 21-22-én kerül megrendezésre. A pontos időpontot a fesztivál hivatalos honlapján és közösségi média felületein találhatják meg az érdeklődők.

Helyszín: Vecsés város főtere és a környező utcák adnak otthont a fesztiválnak. A helyszín könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is.

Belépés: A fesztivál látogatása ingyenes, azonban egyes programok és kóstolók fizetősek lehetnek. Érdemes előre tájékozódni a fesztivál hivatalos oldalán.

A Vecsési Káposztafesztivál minden évben felejthetetlen élményt nyújt mind a helyieknek, mind az odalátogatóknak. Ne hagyja ki Ön sem ezt a különleges eseményt, ahol a káposzta ünneplése mellett a közösség és a hagyományok is középpontba kerülnek!

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!