30 ezer és 3 millió forint között mozognak az ingatlan négyzetméterárak Magyarországon

A magyar ingatlanpiacon 30 ezer forinttól 3 millió forintig terjed az ingatlanok négyzetméterára országos viszonylatban a Duna House adatai szerint, az első félévben a fővárosban az ingatlanok majdnem fele 1 millió forint feletti áron talált vevőreírja az MTI

Az otthonteremtésre fordított összeg is emelkedett az idei évben, országos átlagban 3 százalékkal növekedett, vagyis a vevők átlagosan 1 millió forinttal többet költöttek el a vásárlás során. Ugyanakkor Budapesten ennél jóval markánsabb drágulást tapasztalunk, a lakásvásárlás átlagos költsége több mint 2 millió forinttal nőtt.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője rámutatott, hogy országos szinten az ingatlanok átlagos eladási ára az idei évben 39,7 millió forint volt, ami egymillió forinttal magasabb a tavalyinál. Az országos átlagos négyzetméterárak pedig már 550 ezer forint felett alakultak. Ha csak a fővárosi adatokat vesszük alapul, akkor az átlagos lakásár a 2022-es 55 millió forintról 57,2 millió forintra emelkedett, és a fővárosi négyzetméter átlagár is már közelíti a 900 ezer forintot.

Az idei évben több kimagasló értékesítés is történt. A legmagasabb áron értékesített ingatlan a fővárosi Andrássy úton található. Ez a 1800-as években épült, 274 négyzetméteres luxusingatlan 420 millió forintért talált gazdára.

A vidéki területeken is figyelemre méltó tranzakciók zajlottak. A balatonfüredi penthouse lakás, amelyet a pandémia megjelenésének évében adtak át, 1,8 millió forint feletti négyzetméteráron kelt el. A 172 négyzetméter alapterületű lakás panorámás terasszal rendelkezik, és összesen 319 millió forintot fizetett érte a vásárló.

Az agglomerációs területeken is érdekes adatokat találunk. A második legnagyobb értékű vidéki ház Nagykovácsiban található, egy örökpanorámás, 230 négyzetméteres családi ház, amelyért 310 millió forintot kértek.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az ingatlanok vételára számos tényezőtől függ, mint például az ingatlan állapota és a felújítás szükségessége. Emellett a hasznos alapterület mérete is nagyon fontos szempont a vásárlók számára, ami tükrözi a piaci igények változatosságát, a kisebb minigarzonoktól kezdve a nagyobb ingatlanokig.

A Duna House tranzakciós adatai alapján az értékesített ingatlanok közel fele, 49 százaléka családi ház volt Magyarországon idén. Az esetek 37 százalékában téglaépítésű lakásokra irányultak a vevői érdeklődések, míg a panellakások 15 százalékban voltak preferált választások.

Az ingatlanpiac sokszínűségét jól mutatják a különböző régiókban eladott ingatlanok is. Például egy szentendrei 77 négyzetméteres panel lakás a legdrágább panellakások között szerepel, amiért 69 millió forintot fizettek, és a négyzetméterára 896 ezer forint volt. Budapesten belül pedig egy XIII. kerületben található 72 négyzetméteres panellakás érte el a legmagasabb négyzetméterárat, négyzetméteréért 934 ezer forintot, azaz összesen 67 millió forintot fizettek érte.

Az ingatlanok értéke területenként jelentős eltéréseket mutat. A III. kerületben például egy 27 négyzetméteres panellakásért akár 30 millió forintot is fizettek, míg Komlón egy felújítandó, 48 négyzetméteres panellakás már mindössze 7 millió forintért is megvásárolható – számolt be a Duna House.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.