Az izraeli hadsereg kivonult a dzseníni menekülttáborból

Az izraeli hadsereg egységei kedd éjjel kivonultak a dzseníni menekülttáborból, ahol az akció során egy izraeli katona életét vesztette. A palesztin halálos áldozatok száma tovább emelkedett. Eközben Gázából öt rakétát lőttek ki Izrael területére – közölte a Jediót Ahronót című újság az izraeli hadsereg jelentése alapján, tudta meg az MTI

A beszámolók szerint a két napig tartó akció után tört ki tűzharc a távozás során, amelyben David Jehuda Jichák őrmester, a ciszjordániai Bét-El telepesfalu lakója életét vesztette. A konfliktusról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

A biztonsági erők hajnali kettőkor hagyták el Dzsenínt, a Ciszjordánia északi részén található tábor területét, ezzel lezárva a katonai műveletet, amelyben legalább tizennyolc palesztin fegyveres vesztette életét az izraeli hadsereg szerint.

Az akció során több mint háromszáz palesztin gyanúsítottat hallgattak ki, közülük harmincat letartóztattak. Több mint ezer robbanószerkezetet semmisítettek meg, és több tucat fegyvergyártó műhelyt tettek részben használhatatlanná. Tíz házi készítésű pokolgépet foglaltak le, valamint huszonnégy M16-os gépkarabélyt, nyolc pisztolyt és több száz töltényt. Emellett több tízmillió forintot értékben koboztak el sékelt (izraeli valuta) és “terrorista célokat szolgáló” több kilogramm vegyi anyagot.

A dzseníni kivonulás idején Gázából öt rakétát indítottak az izraeli területekre. A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogta a lövedékeket, de a lehulló repeszdarabok kisebb károkat okoztak egy Szderot városában található lakóházban, amely két-három kilométerre fekszik az övezettől. A ház lakói az óvóhelyen tartózkodtak, és szerencsére nem esett emberéletben kár. Válaszként az izraeli hadsereg légiereje csapást mért a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet föld alatti fegyverkészítő műhelyére – jelentette a katonai szóvivő.


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció! – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI