A külföldiek közül Hollandiából érkeznek a legtöbben az idei Sziget fesztiválra

Az idei Sziget Fesztivál kiemelkedő nemzetközi érdeklődést vonz, melyet az elővételes jegyeladások és az érkező látogatók összetételének elemzése is alátámaszt. Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Szigetre Hollandiából érkeznek a legtöbben, a britek és az írek követik őket. A látogatók arányában azonban nem csak a külföldi vendégek dominálnak, a nemzetközi és a hazai résztvevők aránya közel fele-fele.

A Sziget Fesztivál immáron 30 éves múltra tekint vissza, és idén sem hagyja cserben a látogatókat. Az előzetes adatok szerint a pénteki nap, melyen az Imagine Dragons lép színpadra, valószínűleg a legerősebb lesz a jegy- és bérleteladások terén. Ugyanakkor a Billie Eilish-sel záruló kedd is lehetőséget nyújt a teltházas napra. Az előző években tapasztalt “turbulenciák” után, melyek a koronavírus-járvány és az újraindulás körül zajlottak, idén ismét növekedési pályára állt a fesztivál. Kádár Tamás kiemelte, hogy a Sziget visszanyerte régi fényét, ráadásul számos kényelmi fejlesztés és esztétikai újítás teszi még vonzóbbá az eseményt.

Az idei Sziget Fesztivál rendkívül sokszínű programot kínál a látogatóknak. Több mint ötven programhelyszínen 62 ország művészei képviseltetik magukat, valamint közel kétszáz magyar résztvevő is jelen lesz. Az esemény különösen gazdag zenei palettával rendelkezik, melyben helyet kapnak világsztárok és ígéretes tehetségek egyaránt. A nagyszínpadon olyan előadók lépnek fel, mint a Florence + The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore. A nagyszínpadon nem headliner fellépő, de világsztár lesz Sam Fender, a Foals, Yungblud, Arlo Parks és Caroline Polachek, akik pedig garantálják a feledhetetlen pillanatokat. A különböző zenei stílusokat a Sziget számos helyszíne, köztük a FreeDome sátor, a Party Aréna és a Colosseum színpadok teszik még változatosabbá.

“A leglényegesebb fejlesztések közé tartozik, hogy a közösségi terekből eltűnnek a mobil wc-k, helyükbe vízöblítéses toalettek kerülnek, mintegy ezer angol wc-vel, dekoratív konténer-blokkokban. Több helyre telepítettünk ingyenes ivóvíz szolgáltatást”jegyezte meg a főszervező.

Mintegy száz éttermi vendéglátó egység várja az érkezőket, a hazai ízek mellett nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő ételudvarokat úgy alakították ki, hogy 150 méteres körzetben bárki találjon megfelelő kínálatot magának. Kádár Tamás kiemelte: minden egységben kötelező egy “jóárasított” főételt is kínálni 2500 forintos áron. Az ételek és italok árait úgy alakították ki, hogy azok ne legyenek magasabbak, mint a fővárosban található hasonló kínálat. “Egy korsó sör 1600-1800 forint körüli összegért már elérhető”tette hozzá.
Mint elhangzott, újítás a városközpont, a Citizen Center ügyfélszolgálattal, információs és panaszirodával. A Szigeten több kemping áll a fesztiválozók rendelkezésére különböző szintű szolgáltatásokkal. A több mint kétszáz fős személyzettel, orvosokkal, ápolókkal, segítőkkel, mentőautókkal és a hozzájuk tartozó személyzettel felszerelt egészségügyi központ 0-24 órában elérhető. A Sziget “kórházban” a kisebb sérülések ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. – írja az MTI

A biztonságért számos tapasztalt szakember felel, beleértve a többszáz fős biztonsági és rendvédelmi szolgálatot, valamint egy készenléti tűzoltócsapatot is. Az esemény zavartalan lebonyolítását pedig egy összetett irányítási törzs felügyeli, amelyben meteorológusok, tűzoltók, fegyveres erők képviselői és operátorok is részt vesznek.

A fesztivál területén jelentős mértékű infrastruktúra épül fel. Az idei évben mintegy 25 ezer négyzetméter műanyag burkolatot és további 5 ezer négyzetméter alumínium utat helyeznek ki. Az előző években tapasztalt szállópor problémát megoldandó, a területet folyamatos “szürkevizes” öntözéssel látták el, továbbá egy új, környezetbarát pormentesítő anyagot alkalmaznak a tiszta környezet fenntartására.

A Sziget Fesztivál évről évre növeli erőfeszítéseit a fenntarthatóság és környezetvédelem terén is. Az idei évben is olyan újításokat vezettek be, mint például a robbanómotoros közlekedési eszközök használatának minimalizálása. A környezetvédelmi törekvések részeként pedig a természetvédelmi területté nyilvánított részeken is hangsúlyos figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra.

Az idei Sziget Fesztivál ígéretes és izgalmas kínálattal várja a látogatókat, akik egy felejthetetlen élményben lehetnek részesei augusztus 10. és 15. között.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: Sziget – Érkeznek a fesztiválozók – Budapest, 2023. augusztus 9. A 29. Sziget fesztiválra tartó fiatalok érkeznek a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2023. augusztus 9-én. Az idei fesztivált augusztus 10. és 15. között rendezik meg, amelyen több mint ötven programhelyszín lesz, 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban és csaknem kétszáz magyar résztvevő lesz. MTI/Balogh Zoltán
Forrás: MTI