Ezek lennének a világ legveszélyesebb állatai

Mintegy nyolcmillió faj alkotja a Földünk élővilágát, de melyek azok, amiket mindenképp érdemes lenne elkerülni? Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen állatok okozzák a legmagasabb halálozási rátát a világon. Talán sokan nem is sejtik, mi az, ami a legtöbb ember életét oltja ki. Nézzük részletesen, melyek a világ legveszélyesebb állatai.
Spoiler: Nem a kígyók nem is a nagymacskák, sőt nem is a cápák. (Utóbbi még csak labdába sem rúg a tíz legtöbb halált okozó faj listáján.)

A Föld legveszélyesebb állatai között nem csak olyanok kaptak helyet, akik hatalmas méretükkel vagy éles karmaikkal, fogaikkal szedik áldozataikat, hanem egyes fajok apró méretük, de annál halálosabb mérgük vagy az általuk terjesztett vírusok miatt kerültek fel a listára. Bár a filmek gyakran a cápákat, illetve egyéb tomboló nagyragadozókat állítják be legfélelmetesebbnek, valójában a legtöbb emberéletet sokkal kisebb, de veszélyesebb lények oltják ki. De vajon melyik állat az, ami a legtöbb ember haláláért felelős évente?
Ismerjük meg a legveszélyesebb 10 állatot a világon!


10. Oroszlánok
Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy az állatok királyaként is emlegetett nagymacska előkelőbb helyen szerepel ezen a listán, azért el kell ismerni, hogy senki sem szeretne szembe találkozni egy éhes oroszlánnal. Jellemzően éjszaka, falkában vadásznak és harapásuk ereje képes egy koponyát is összeroppantani.

Különösen veszélyessé teszi ezeket az állatokat az is, hogy akár célzottan emberevővé is vállhatnak. Általában a vadállatokról elmondható, hogy kerülik az embert, ami az evolúció során kialakult folyamatoknak tudható be. Jellemzően tehát egyik állat sem tekint minket prédának. A halálos kimenetelű támadások legtöbb esetben véletlen találkozásból erednek, amikor az áldozat szó szerint rosszkor van rossz helyen. Előfordul azonban, hogy egyes fajok emberevővé vállnak, rászoknak az ember húsára és onnantól kezdve egészen addig nem állnak le, amíg le nem vadásszák ezeket az egyedeket.
Az oroszlán is hajlamos rászokni az átlagnál könnyebben elejthető emberre, főként a sérült vadállatoknál figyelhető meg. A történelem során számoltak be olyan esetről, hogy egy oroszlán páros több mint 130 emberrel végzett. Ez a szám önmagában meghaladja a mai legfrissebb adatok alapján feltüntetett éves átlag felét. Persze kivételek mindig vannak.

Az oroszlánok általában 200 ember halálát okozzák évente.


9. Vízilovak
Az állatvilágról kevesebb ismerettel rendelkezőknek talán meglepő lehet, hogy ezek az “aranyos jószágok” több mint kétszer annyi ember életét oltják ki évente, mint az oroszlánok. Rendkívül territoriális állatok, azaz elszántan védik a területüket minden betolakodóval szemben, legyen az állat, vagy ember.
A vízilovakat hatalmas agyaraiknál már csak a brutális harapási erejük teszi még félelmetesebbé. Megdöbbentő tény, de egy víziló képes egyetlen harapással kettészakítani az emberi testet mindenféle erőlködés nélkül. Az állat állkapcsával 1800 psi nyomást képes kifejteni, ami majdnem háromszorosan az oroszlánénak. Nem véletlenül ezek az állatok vannak nyilvántartva Afrika egyik legveszélyesebb emlőseként.

A vízilovak általában 500 ember halálát okozzák évente.


8. Elefántok
Egyes kutatások szerint az emberek fokozott jelenléte, vezetett szafari túrák zavarják az elefántokat, ebből adódóan pedig az állatok agresszíven lépnek fel az emberekkel szemben.

Amikor az állatok pihennek vagy épp táplálkoznak, a helyszínen megjelenő turistacsoportok megzavarhatják, megijeszthetik az elefántokat. A hatalmas termetük és súlyuk miatt fokozottan veszélyesek lehetnek nem csupán a védtelenül sétáló emberekre, de még a járművek sem jelentenek biztonságot az akár 8 tonnás emlősökkel szemben. A leggyakoribb esetben eltapossák a szerencsétlenül járt útjukba kerülőt, de ezen felül agyaruk és orrmányuk használatával is végezhetnek velünk.

A Dél-Afrikában végzett tanulmányok azt mutatják, hogy az elefántok nagyobb valószínűséggel válnak agresszívvé, ha nagy létszámú turistacsoport veszi körül őket, ugyanis nehezen viselik a zajt és a nagyobb zavart. Ez különösen igaz lehet olyan területeken, ahol a turisták gyakran túlzottan közel merészkednek az állatokhoz a jó képek kedvéért.

A tudósok és természetvédelmi szakemberek azt javasolják, hogy a szafari túrákon résztvevők legyenek tisztában az elefántok természetével és viselkedésével, illetve tartsanak megfelelő távolságot a csordáktól. A környezettudatos turizmus és az állatok természetes élőhelyének tisztelete kulcsfontosságú a veszélyeztetett fajok védelmében és az ember-állat konfliktusok elkerülésében.

Az elefántok általában 600 ember halálát okozzák évente.


7. Krokodilok
Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a világ legnagyobb hüllői helyet kaptak ezen a listán. A krokodilok közül is a Nílusi és a bordás krokodilok számítanak a legveszélyesebbnek. Egyes egyedek akár 900-1300kg-ot is nyomhatnak és hosszuk elérheti a 6-7 métert.

Tovább rontja a helyzetet, hogy ezeknek az állatoknak van a legerősebb harapása a világon. A Nílusi krokodil 5000 psi (352 kg/cm²) harapási erővel, míg a bordás krokodil 3700 psi (260 kg/cm²) harapási erővel büszkélkedhet, amivel két helyet is elfoglalnak a dobogón ebben a versenyszámban. (Egyébként a harmadik legerősebb harapás szintén egy hüllűhöz, az amerikai aligátorhoz köthető)

Hogy ezt viszonyítani lehessen valamihez, emlékezzünk vissza az oroszlánra, ami könnyedén összezúzza a koponyát, majd a vízilóra, amelynek majdnem háromszor erősebb harapása van mint az állatok királyának, majd vegyük ezt az értéket (viziló harapásának ereje – 1800 psi ami 127 kg/cm²) és kis túlzással szorozzuk meg hárommal.

Ezen kívül még közrejátszik az a tény, hogy a hüllők hatalmas termetűre megnőhetnek és mindenáron védelmezik területüket. Jóformán bármit megtámadnak, amit behatolóként észlelnek.
Az oroszlánokhoz hasonlóan a krokodilok is hajlamosak emberevővé válni.

A krokodilok legalább 1000 ember halálát okozzák évente.


6. Skorpiók
Mint arra már a cikk elején utaltunk, gyakran nem a nagy testű állatok a legveszélyesebbek, hanem sokkal inkább azok, melyek mérge esetenként akár perceken belül végezhet egy emberrel. A körülbelül 2600 skorpiófajból mintegy 25 rendelkezik elég erős méreggel ahhoz, hogy emberéletet veszélyeztessen.

Értelemszerű, hogy a skorpiók semmilyen formában nem tekintik tápláléknak az embert, ezért nem is támadnak tudatosan. Ám ez a tény még nem ment meg senkit, aki véletlenül netán rálépne egy skorpióra vagy bármilyen formában a kelleténél közelebb kerülne hozzá. Ilyen esetben az állat védekezésből szinte biztos, hogy támadni fog.

A legveszélyesebb skorpió faj a “Deathstalker” (Leiurus quinquestriatus), mely az egyik legmérgezőbb skorpió a világon. A Deathstalker mérgének összetétele rendkívül erős és a csípésük akár halállal is végződhet, különösen a gyermekek és az idősek esetében. Ezek az állatok elsősorban Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és a mediterrán térségben fordulnak elő. Általában sivatagos területeken és száraz, meleg klímájú régiókban találhatók meg.

skorpiók általában 3300 ember halálát okozzák évente.


5. Rablópoloskák
A rablópoloskák egy halálos betegséget, a Chagas kórt terjesztve szedik áldozataikat. Mivel elsősorban Közép- és Dél-Amerikában élnek, ezért jellemzően azokban a térségekben dobják meg a halálozási rátát.

A kór terjesztésének forrása elsősorban a rovarok ürüléke, mely emberek által hidegen fogyasztott ételekre, italokra rákerülve végzetes lehet.

A Chagas kór a szív-, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedéseket okoz a Panamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szerint. Sőt, a betegség terhesség alatt tovább terjedhet az anyáról a méhlepényen keresztül.


A rablópoloskák több mint 10000 ember halálát okozzák évente.


4. Kutyák
Az ember legjobb barátja a legveszélyesebb ellensége is lehet, ha veszettségről van szó. Bármelyik postás is mesélhet neked kutyatámadásokról vagy a közeli katasztrófákról.

A hűséges kutyák szinte bármi áron védelmezik gazdájukat és/vagy területüket, ezért harapással támadnak a betolakodókra. Ám legfőbb veszélyt nem a közvetlen támadások jelentik. Sokkal inkább a harapás során átadásra kerülő gyógyíthatatlan vírus a magas halálozási rátának az okozója. Sokakat meglephet az a tény, hogy a veszettséget gyógyíthatatlannak neveztük, hiszen számos vakcina és egyéb mód létezik akár megelőzésre, akár az interakció utáni esetekre.
A probléma viszont ott és akkor kezdődik, ha a vírust elkapó személy nem tudja, hogy ő maga is fertőződött. Szinte megállapíthatatlan, hogy egy állat veszett-e és sokan nem tudnak, vagy nem akarnak orvosi ellátást igénybe venni egy kutyaharapást követően. Azonban, ha veszettség kezeletlenül eluralkodik a testünkben és az idegrendszert támadva eljut az agyunkig, akkor viszont már nincs rá gyógymód, a halál szinte 100%-os.

Viszont ki ne fordulna orvoshoz, ha megharapja valami? A kutyaharapás okozta veszettség következtében történő halálesetek 95%-ban a fejletlen, visszamaradott országokban fordulnak elő, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra ezeknek a kezelésére.

A Világegészségügyi Szervezet (WHO) szerint “a kutyák az emberi veszettség haláleseteinek fő forrásai, bár fontos megemlíteni, hogy szinte minden emlős elkaphatja a veszettséget, sőt akár még madarak is, de a legmagasabb arányban mégis a kutyák azok, akikről tovább terjed emberekre.

A veszettséggel fertőzött kutyák általában 59000 ember halálát okozzák évente.


3. Kígyók
A világ legveszélyesebb állatainak listájáról nem maradhatnak le a kígyók sem. A több mint 3,000 azonosított kígyófaj rendkívül változatos mérettel és tulajdonsággal büszkélkedhet. A legkisebbek mindössze néhány centiméter hosszúak, míg a legnagyobbak meghaladják a tíz métert is. A számos kígyófajt két csoportba osztottuk ebben a cikkben. Az óriáskígyók és a mérges kígyók csoportjára (persze vannak méreggel nem rendelkező kisebb termetű fajok is).

Az óriáskígyók nem rendelkeznek méreggel, áldozataikat hatalmas testükkel kifejtett brutális fojtóerővel ölik meg. Az anakonda, amely a világ egyik legnagyobb és legnehezebb kígyófaja, kifejlett egyedként elérheti a 8-9 métert, és testsúlya meghaladhatja az 500 kilogrammot. Ezek a hatalmas kígyók rendkívül erősek és kiválóan alkalmazkodtak a vízhez, így folyók és mocsarak partján élnek. Bár viszonylag ritkán számolnak be anakonda, vagy bármely más óriáskígyó okozta halálestről, azzal érdemes tisztában lenni, hogy ezek az állatok képesek egészben lenyelni egy felnőtt embert, sőt nálunk jóval nagyobb élőlényeket is.

A mérges kígyók közül számos emberre veszélyes példány létezik és az sem titok, hogy ezek juttatták a dobogóra a kígyókat. Egyes fajok mérge olyan erős, hogy néhány csepp képes megölni egy egészséges felnőtt embert.
A fekete mamba például nem csak rendkívül erős méreggel rendelkezik, de az állat képes olyan sebességgel kúszni, hogy elmenekülni is nehéz előle. Más fajok viszont agresszív természetük miatt jelentenek veszélyt. A fűrészpikkelyes vipera például nálánál jóval mérgezőbb kígyóknál is veszélyesebb, mivel gyakran téved sűrűn lakott területekre és rendkívül támadékony, mérge pedig súlyos esetekben amputációhoz vagy halálhoz is vezethet.
A legmérgezőbbként szamon tartott kígyója egyébként nem a szárazföldön, hanem a tengerekben él. A címet a halványsávos tengeri kígyó nyerte el, ami élőhelyéből adódóan nem követel sok emberéletet.

A kígyók több mint 138000 ember halálát okozzák évente.


2. Emberek
Igen, tudjuk, ez valószínűleg kicsit közhely lehet, de mi vagyunk a második legveszélyesebb állat a bolygón. Az ember ugyanis minden létező eszközzel és módon pusztítja saját fajtáját és sajnos minden mást is. A listán történő rangsorolás esetében csak a gyilkosságok számát vettük figyelembe. Ez “csak” a második helyre volt elegendő, de nagyon könnyen át tudnánk venni a vezetést, ha belevennénk a különböző háborúk okozta kegyetlenkedéseket vagy a környezetünk szennyezésével járó halálesetek számát.

A világban több mint 400000 ember esik gyilkosság áldozatául évente.

1. Szúnyogok

Elsőre talán hihetetlennek hangzik, de a szúnyogok nyerték ezt a “fekete listát”. Ezek az élőlények ugyan nem rendelkeznek méreggel, de életvitelükből adódóan rengeteg betegséget, parazitát terjesztenek. A csípések során pedig ezeket könnyedén átadják “áldozatuknak”. A legismertebb és legveszélyesebb kór amit a szúnyogok terjesztenek az a malára, ami a korábban már említett rablópoloskák által terjesztett Chagas kórhoz hasonlóan, szintén a visszamaradott térségekben szedi áldozatainak legnagyobb részét.

A malária fertőzés különösen súlyos Afrikában, mivel itt a fejlett területekhez képest elképesztő mértékű a visszamaradottság az orvostechnikai eszközökben és tudásban egyaránt. Ezt jól mutatják a statisztikák is, hiszen a megbetegedések 95 százaléka és a halálesetek 96 százaléka történik ebben a régióban.

A szúnyogok több mint 1.000.000 ember haláláért felelősek évente.


Ajánló:
Ezeket olvasta már?


Kövessen minket Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció, szerkesztette: Varga Áron – Fotók: Pixabay
Forrás: A cikkhez a sciencefocus.com, a travelo.hu, a wikipedia.org, oldalakat, a tizes lista youtube csatornát és saját tudásunkat használtuk fel