A világ legdrágább kávéjának bizar története, a cibetmacska kávé

A Cibetmacska kávé az egyik legdrágább és legkülönlegesebb kávéfajta, amely meglepő jellemzőkkel rendelkezik. Bár elsőre talán finom és exkluzív italnak tűnik, az igazság az, hogy a cibetmacska kávé mögött rejtőzik néhány undorító és meghökkentő titok. Ebben a cikkben felfedjük ezeket a tényeket, és bemutatjuk, hogy miként is lát napvilágot ez a luxustermék.

Honnét kapta a nevét?

A különleges ital egy indonéziában őshonos állattal, a cibetmacskával hozható szors összefüggésbe, a szó legkomolyabb értelmében. A nevével ellentétben főszereplőnk nem egy macskaféle, hanem egy ahhoz nagyon hasonló állat, ami előszeretettel fogyassza a koffeint tartalmazó kávébabokat. Innét indul a cibetmacska kávé, másnéven a Kopi Luwak bizar története.

Miért is visszataszító?

Mint már említettük, a cibetmacska – sok állattal ellentétben – előszeretettel fogyassza el a koffein tartalmú kávébabokat. Érdekesség, hogy a növény koffein tartalma pont az állatok távoltartására lenne hivatott. Ez a “tükk” a cibetmacska esetében nem hatásos.
Bár az állat megeszi a kávébabokat, megemészteni nem képes azokat. Ezért szinte érintetlenül haladnak át az elfogyasztott kávészemek az állaton és végtermékként távoznak belőle. Ha önmagában ez még nem lenne elég undorító akkor azt is érdemes hozzáfűzni, hogy a cibetmacska emészőnedvei nem hagyják érintetlenül az állaton áthaladó kávébabot.
A különleges ízvilág tehát a bélben lezajló emésztési folyamatok következménye. Ez az eljárás, amelyet “Kopi luwaknak” – tehát ez az elnevezés nem a kávé, hanem az eljárás neve – neveznek, adja a cibetmacsa kávé különleges ízvilágát.

Az eljárás tehát pontról pontra a következő:

  • A cibetmacska elfogyassza a kávébabokat. (További érdekesség, hogy ebben a cikkben szinte semmi sem az aminek hangzik. A cibetmacska nem a macskafélék családjába tartozik, a kávébabokról pedig azt érdemes tudni, hogy a babhoz csak a formájukat tekintve van némi közük, egyébként a fák magjairól van szó.)
  • Az állat nem tudja megemészteni az elfogyasztott kávészemeket, melyek szinte érintetlenül távoznak ürülék formájában. A bélrendszerben lezajló folyamatok adják a kávé jellegzetes ízét.
  • A kávébabokat összeszedik, megtisztítják és kiszárítják.
  • Ezt követően bármely más kávéhoz hasonlóan pörkölik, őrlik és fogyasszák el. Soha nem ízesítik sem tejhabbal, sem tejszínnel

Egyes fogyasztók beszámolói szerint a kávénak nehézkes, krémes és kicsit karamelles íze van. Soha nem ízesítik sem tejhabbal, sem tejszínnel, sem tejjel, sem cukorral és jóformán semmivel, ami elnyomna az eredeti ízét. A különleges ízvilág magyarázata egyébként az, hogy az emésztési folyamatok során az állat emészőenzimjei lebontják a kávé fehérjetartalmát, megszüntetve ezzel a jellegzetes savas és keserű ízt.

A világ legdrágább kávéjának bizar története, a cibetmacska kávé
Nyers kávébab, amit a cibetmacska elfogyaszt – Fotó: Pixabay

A cibetmacska kávé ára

Az előző tények megértése után rájöhetünk, hogy a cibetmacska kávé valóban különleges és ritka ital. A különleges előállítási módja ritkasággá teszi és azt pedig tudjuk, ha valami nincsen minden sarkon annak az ára is magasabb. A cibetmacska tehát egy igazi luxuskávé amit bár nem minden ember fogyasztana el ismerve az eredetét, a szándék meglete mellett egy vastag pénztárca is szükséges, ha valaki esetleg megkósolná.

A gyártási folyamatban rejlik tehát a cibetmacska kávé exkluzivitás és különlegessége. Évente mindössze kevesebb mint 200 kg Kopi Luwak kávét állítanak elő. Ez a rendkívül korlátozott mennyiség is hozzájárul a kávé magas árához.

Az eredeti Kopi Luwak ára kilónként több, mint 1000 dollár, ami átszámítva több mint 330.000 forintot jelent. De ha nem szeretnénk bajlódni az elkészítéssel és beülünk egy prémium kávézóba, akkor egy csésze akár 33.000 forintba is kerülhet. Igen jól olvasták egy csésze!

Hiába a nagy kereslet, az eredeti módon történő előállítás nem ültethető át nagy ipari méretekbe. Talán ez is az oka, hogy az eredeti Kopi Luwak mindmáig egy igazi luxuscikk.
Ám ha valamiből pénzt lehet keresni akkor arra bizony ráállnak az emberek. Így született meg a Kopi Luwak egy méltó helyettesítő terméke, amely során a cibetmacskákat elefántokra cserélték. Csaknem ugyan azok a folyamatok mennek végbe az elefánt testében mint a cibetmacsáéban, a különbség csak – bizonyára az ízvilágban is érezne különbséget egy szakértő – az, hogy jóval nagyobb mennyiségben lehet előállítani az ezt a kávéfajtát. Ami nem más mint a Black Irony kávé.
Hasonló a módszer, hasonló a folyamat, hasonló az ár, hasonló az undort vált ki egyes emberekből, ám jelentősen nagyobb a mennyiség.

Összegzés

A cibetmacska kávé meglepő és sokkoló tényei megmutatják, hogy a kávévilágban sem mindig minden “fenékig tejfel”. A macskaszékletre épülő folyamat miatt sokak akkor sem kóstolnák meg ezt az italt, ha minden boltban lehetne kapni elérhető áron. Csakhogy ez nincs így, a Kopi Luwakot nem lehet bárhol beszerezni, de ami még biztosabb, hogy az ára sem bárkinek elérhető.
De akkor mégis kik a célközönség? Hogyan lehet megtalálni a piacát egy termékne ami egy szűk rétegen belül is egy szűk réteget céloz? A válasz erre szinte már közhelyes, hiszen gyakorlatilag mindent el lehet adni, és talán ha egy ilyen jellegű termék a tömegekenk szólna sokkal kevésbe lenne sikeres mint luxuscikk-ként.
A különös ízléssel és vastag pénztárcával rendelkező emberek ugyanis szinte bármit megvesznek. Erre nem csupán a Kopi Luwak az egyetlen bizonyíték.Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kép csak illuztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: A cikkhez többek között a kavegurmet.hu-ról és a kavefolt.hu-ról informálódtunk

Az Imprex hírportál csupán 6 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.