Júliusban is többen haltak meg, mint ahányan születtek

2023 júliusában továbbra is magasabb a halálozások száma a születésekénél, de a KSH adatai alapján a természetes népességfogyás lassultderül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból, melyeket csütörtökön tettek közzé.

A statisztikai összegzés szerint az elmúlt hónap során 7744 újszülött látta meg a napvilágot, ami 7 százalékos visszaesést mutat az előző év hasonló időszakához képest. A szomorú hír viszont, hogy 9240 ember hunyt el. Ez a szám viszont nagyobb mértékű – 15 százaláékos – csökkenést mutat az előző évhez viszonyítva.

Az új adatok azt is megmutatták, hogy a házasságkötések száma 29 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Júliusban 5682 pár döntött úgy, hogy örökké tartó köteléket vállal egymás iránt, ami 2287-el kevesebb, mint az előző évben ebben az időszakban.

A statisztikai hivatal részletesen elemezte az idei év első hét hónapjának adatait is. Január és július között összesen 49 659 újszülött jött világra, ez 1,4 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Ezen belül is érdekes eltérések figyelhetők meg: január-márciusban 7,6 százalékkal több gyermek született, míg április-júliusban 7,2 százalékkal kevesebb.

Az általános termékenységi mutató, ami egy nőre jutó születések számát fejezi ki, szintén változott. Az idei év első hét hónapjában ez az érték 1,51 volt, míg a tavalyi év azonos időszakában 1,49.

Az elhunytak számában is csökkenés mutatkozott az előző évhez képest. Összesen 74 066 ember hunyt el, ami 7,9 százalékos visszaesést jelent. Fontos megjegyezni, hogy a születések csökkenése kisebb mértékű volt, mint a halálozásoké, így a természetes népességfogyás 24 407 főre mérséklődött, ami 19 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A házasságkötések terén is hasonló trendek figyelhetők meg. 2023 első hét hónapjában összesen 26 579 pár kötött házasságot, ami 29 százalékos csökkenést mutat az előző évhez képest. Az év elején, január-februárban 45, míg március-júliusban 27 százalékkal kevesebb házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok azt is bemutatták, hogy ezer lakosra 8,9 élveszületés és 13,3 halálozás jutott. Az élveszületési arány közel azonos maradt a tavalyi év hasonló időszakához képest, viszont a halálozási arány enyhén csökkent. Ezer élveszületésre 2,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékponttal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest.

A statisztikák további érdekességekkel szolgáltak az elmúlt évhez viszonyítva is. 2022 augusztusa és 2023 júliusa között összesen 87 794 gyermek született, 3117-telkevesebb, ami 3,4 százalékos visszaesést jelent az azt megelőző évhez képest. Az elhunytak száma 130 087 volt, 14 587-tel kevesebb, ami 10 százalékos csökkenést mutat. A házasságkötések száma pedig 23 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami 52 902 pár esküvőjét jelenti 2022 augusztusa és 2023 júliusa között.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.