Animáción mutatja be egy cég, milyen mélyek is valójában az Óceánjaink

A mai világban nem szükséges sem több tízmilliót fizetnünk, sem az életünket kockáztatnunk azért, hogy lemerüljünk a Titanic roncsaihoz vagy a föld legmélyebb pontjára. Megtehetjük mindezt teljesen ingyen is, igaz csak virtuálisan.

A MetaBallStudios által közzétett animációs videó nem csak azt mutatja be, hogy milyen mélyen is fekszenek a híres hajó roncsai, hanem több nevezetes, monumentális épületet a “víz alá helyezve” is szemleltei az óceánok mélységét, egészen a Föld legmélyebb pontjáig. Az érdekes animáció nem csak épületeket helyez el a víz mélyén, de kataszrófát szenvedett hajójoncsok hollétét is vizualizálhatunk rajta. A már említett Titanicon kívül többek között a Lusitania és a- USS Johnston is látható.

MetaBallStudios animációs videója

Elképesztő látni, ahogy az általunk hatalmasnak gondolt épületek konkrétan egy apró porszemként jelennek meg az óceánok méreteihez képest. A kisfilmen látható többek között a new-yorki Szabadság-szobor, amely amely a 93 méteres magasságával az első szemléltető építmény az animációban. Érdekesség, hogy nagyjából ebben a mélységben fekszenek az első világháború alatt (1915. május 7-én) elsüllyesztett Lusitania roncsai is.

Eiffel-toronynal szemléltetik a legmélyebb könnyű búvár merülést amit Ahmed Gabr hajtott végre. Ide már nem jut le a fény sem, ezért ebben a mélyégben már teljes sötétség van, a hatalmas nyomásról nem is beszélve.

Nem lehet kihagyni a világ legmagasabb épületét a Burj Khalifát sem egy ilyen jellegű animációból. Nagyon jól személteti az elképzelhetetlen mélységeket, hogy a legmagasabb ember által épített épületet majdnem kétszer képes lenne elnyelni a világ legmélyebb tava, az oroszországi Bajkál-tó a maga 1642 méteres mélyégével. Igen, jól olvasták, tó.

De térjünk vissza az óceánokhoz. Az előbb említett félelmetes mélység ugyanis még mindig “apróságnak” számít óceáni viszonylatban. A Titanic roncsai több mint a Bajkál-tó maximális mélységének dupláján (kb 3700m) hevernek az Atlanti-óceánban. Ehhez most már a Titan tragédiája is társul. – A június 19.-én 4 milliárdossal és az üzemeltető cég vezetőjével útnak indított, majd eltűnt tengeralattjáróról mi is írtunk. – Ez a már felfoghatatlan mélység viszont még mindig messze nem a vége az óceánok rejtélyes világának.

Az animáción megtatálható a világ legmélyebben fekvő hajóroncsa, a USS Johnston is ami nagyjából kétszer olyan mélyen nyugszik mint a Titanic.

Talán nem árulunk el nagy titkot vele, hogy az animáció a Mariana-árokban ér véget.


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: Az érdekességet a hellomagyar.hu-n találtuk