Budapesten fogta el a TEK azt a ruandai férfit akit a belga hatóságok is kerestek, videó

Budapesten a VIII. kerületben sikerült elfogni egy 24 éves veszélyes ruandai bűnözőt pénteken, akit a belga hatóságok hosszú ideje kerestek. Az esetben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) fejvadászai tevékeny szerepet vállaltak, a Terrorelhárítási Központ (TEK) pedig segítséget nyújtott. – derült ki a police.hu hivatalos közleményéből

Az elfogást azzal a komoly bűncselekménnyel kapcsolatosan rendelték el, melyet az Antwerpeni Szövetségi Bűnügyi Rendőrség, az Europol Magyar Összekötő Iroda és a Belga FAST csoport közösen indított nyomozás során felfedezett. A 24 éves afrikai bűnözőt veszélyes és erőszakos személyként írták le az elfogatóparancsban. A belga hatóságok súlyos testi sértés és emberrablás vádjával keresték, és több más bűncselekményt is tulajdonítottak neki.

Az antwerpeni nyomozók által felderített adatok szerint a ruandai állampolgárságú, fegyveres bűnöző felkutatásával kapcsolatosan beszerzett információk szálai Magyarországra vezettek

áll a rendőrségi közleményben

A hatóságok feltevése szerint a bűnöző a hazánkban kiépített kapcsolatrendszerén keresztül próbált elrejtőzni. A magyar rendőrök az ügy kiemelkedő fontosságát és a lakosság biztonságát szem előtt tartva fokozott erőfeszítéseket tettek az elfogás érdekében.

A nyomozók széles körű információgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként a nyár közepére sikerült behatárolniuk a bűnöző lehetséges tartózkodási helyeit. Az akcióhoz szükség volt a Terrorelhárítási Központ (TEK) bevonására is, tekintettel arra a lehetőségre, hogy a gyanúsítottnál fegyver lehet.

Az elfogás végül augusztus 4-én valósult meg, amikor a fejvadászok a VIII. kerületi lakásában találták meg a ruandai bűnözőt. A TEK munkatársainak határozott felszólítására a férfi önként megadta magát, ellenállás nélkül.

Az elfogásról videó is készült mely a PoliceHungary Youtube csatornáján tekinthető meg:

PoliceHungary Youtube csatornáján közzétett felvétel

Az elfogott bűnözőt a helyi rendőrkapitányságra vitték, ahol őrizetbe vették. A későbbiekben a bíróság dönt majd arról, hogy a belga hatóságoknak átadják-e a gyanúsítottat a további eljárások lefolytatásához.

Az rtl.hu szerint az elkövető összefüggésbe hozható egy Hollandiában elkövetett súlyos bűncselekménnyel, amely során egy holland állampolgárt raboltak el. A sértettet megkínozták, késsel vagdosták, maró folyadékkal öntötték le, és levágták az egyik ujját. A bűncselekménynek végül az vetett véget hogy az elkövetők gépjáműve bemondta az unalmast, így azt otthagyták egy antwerpeni raktár előtt a megkínzott férfivel együtt. A helyszínen találtak egy mobilt is, rajta a kízzás felvételével, ez az eszköz köthető a terhelthez a tövényszék közleménye szerint.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kimelt kép csak illusztráció – Fotó: Unsplash
Forrás: rtl.hu, MTI