Francia belügyminisztérium: csillapodtak a kedélyek, az elmúlt éjszaka nem voltak nagyobb incidensek

Franciaország elővárosaiban, az öt egymást követő éjszakai zavargás után látszólag lecsendesedett a helyzet, és hétfő hajnalra jelentős incidensek nélkül maradtak – tudta meg az MTI a francia belügyminisztérium tájékoztatásából.

A minisztérium adatai szerint országszerte összesen 157 embert tartóztattak le, ami lényegesen kevesebb az előző napokban tapasztalt 1300-hoz képest. Három rendőr sérült meg, és a tűzoltókat 352 közterületi tűzesethez riasztották, amelyek közül 297 esetben gépkocsik gyulladtak ki. Ugyan rendbontók felbukkantak egy rendőrőrsnél és egy csendőrségi laktanyánál, de nincs hír összecsapásokról vagy fosztogatásokról.

Egy 24 éves tűzoltó életét vesztette, amikor egy föld alatti parkolóban tűz ütött ki egy gépkocsiban, míg ő oltani próbálta azt. Az hatóságok szerint azonban a tűzeset nincs összefüggésben a zavargásokkal. Az eset körülményeit jelenleg vizsgálják.

Hétfő délben állampolgári tiltakozó gyűléseket tartottak a zavargások ellen a polgármesteri hivatalok előtt. A Francia Önkormányzatok Szövetsége a „köztársasági rend helyreállítása érdekében” felhívást tett közzé „állampolgári akcióra”, miután az előző napon vandálok betörték és felgyújtották L’Hay les Roses település polgármesterének háza kapuját, majd az udvarban álló gépkocsit. Az eset országszerte felháborodást keltett, és minden politikai párt kifejezte szolidaritását az önkormányzati vezetővel, akinek felesége és egyik gyermeke megsérült a támadás során. Az ügyben gyilkossági kísérlet miatt eljárás indult.

A Francia Önkormányzatok Szövetsége határozottan elítélte az elmúlt június 27. óta tartó súlyos zavargásokat, amelyek az „állami jelképeknek számító önkormányzati hivatalokat, iskolákat, könyvtárakat és rendőrőrsöket” célozták meg.

Az eddigi adatok szerint a zavargások óta már 3200 embert tartóztattak le. A letartóztatottak közül kétharmaduk büntetlen előéletű és korábban még soha nem voltak rendőrségi ügyeik. Ahogy az északkeleti-franciaországi Reimsben tett látogatásakor elmondta, Gérald Darmanin belügyminiszter, az ellenőrzött személyek átlagos életkora 17 év, beleértve az ilyen fiatalokat is, mint például a 12-13 éves „gyújtogatók” vagy azok, akik a rendőrökre vagy önkormányzati tisztviselőkre támadnak. A miniszter hangsúlyozta, hogy a fiatalok felügyeletében a szülők és a család felelőssége a legfontosabb, és nem a rendőrség, a csendőrség vagy az állam feladata megoldani azt a problémát, hogy egy 12 éves gyerek felgyújtson egy iskolát.

A miniszter megerősítette, hogy vasárnap éjjel nem történtek jelentős incidensek az országban, és a határozott fellépésnek köszönhetően a közrend helyreállt. Ugyanakkor jelezte, hogy a köztársasági elnök kérésére a rendőrök és a csendőrök továbbra is erőteljesen jelen lesznek az utakon az elkövetkező éjszakákon. Emellett bejelentette, hogy az állam 20 millió eurót különít el a zavargások során megrongált térfigyelő kamerák pótlására.

Az elnöki hivatal közölte, hogy Emmanuel Macron kedden fogadja azon 220 település vezetőit, ahol zavargások történtek, míg a miniszterelnök, Élisabeth Borne hétfőn találkozik a parlamenti pártok frakcióvezetőivel.

Az öt egymást követő zavargási éjszaka alatt az országban mintegy ötezer gépkocsi és tízezer szemetes konténer gyulladt ki, közel ezer középületben keletkezett kár, és megtámadtak 250 rendőrőrsöt és csendőrségi laktanyát. A rendfenntartó erők soraiban 750 ember sérült meg.

A zavargások azt követően törtek ki, hogy kedden reggel egy rendőr Nanterre-ben, Párizstól nyugatra, lelőtt egy 17 éves helyi fiút, aki ellenállt egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr azt állította, hogy saját és társa életét veszélyben érezte. Az esetet rögzítő felvétel azonban nem igazolta ezt, ezért az őrizetbe vett 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd emberölés vádjával indult ellene eljárás.
Az esetről ebben a cikkben írtunk tájékoztatást.

Az ellenőrzött gépkocsiban három ember ült. A nanterre-i ügyészség közölte, hogy a rendőrség belső ellenőrzési szervének, az IGPN-nek az idézésére az eddig szökésben lévő harmadik személy jelentkezett, és tanúként kihallgatták. A fiatal férfi korábban a BFM hírtelevízióban elmondta, hogy az áldozat az igazoltatáskor lehúzta a gépkocsi ablakát, ekkor az egyik rendőr megfenyegette és meg is ütötte. A fiú azt mondta, hogy három ütést követően az áldozat levette lábát a fékről, aminek következtében az a jármű előre gurult. Ekkor lőtt a rendőr.

A francia igazságszolgáltatás gyorsított eljárásban elkezdte az őrizetbe vett rendbontók elleni eljárást.

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.