Generalinál bejelentett hétvégi viharkárok összege már meghaladja a 2 milliárd forintot

Az elmúlt hétvége heves viharai, beleértve a villámlást, felhőszakadást és jégesőt, továbbá az áradások és beázások következtében a Magyarországot sújtó szélsőséges időjárás következményeképp a Generali Biztosítóhoz már csaknem 7000 kárbejelentés érkezett, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint.

A károkozó elemek a legtöbb esetben nem válogattak, elárasztották a pincéket, járhatatlanná tették az utakat, és a gyakori fakidőlések is súlyos károkat okoztak. A szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy a villámcsapások másodlagos hatásai szintén jelentős károkat okozhatnak, akár a háztartási elektronikai eszközökben is. A túlfeszültség okozta meghibásodások elkerülése érdekében a biztosítók a nyaralás előtt az elektronikai eszközök áramtalanítását ajánlják.

Az elmúlt napok heves esőzései folytán az áradások is fokozott problémát jelentenek. A Dráva folyón Őrtilosnál példátlanul magas vízállás alakult ki, rekordot döntve ezzel. Az áradások hatására további károkra kell számítani, melyek még nagyobb terhet rónak a biztosítókra.

A Generali mellett más biztosítók is hasonló kihívásokkal néznek szembe. A Groupama, az Allianz és az Alfa Biztosító is beszámoltak jelentős károkról az extrém időjárás miatt. Az idei nyári viharokat követően a károkozás milliárdos nagyságrendű lehet. A Groupama Biztosítóhoz például több mint 2500 bejelentés érkezett az első augusztusi hétvége viharai után, ahol az idei nyári viharokkal kapcsolatos kárbejelentések várhatóan meghaladják majd a 16 ezret, kárértékük pedig a kétmilliárd forintot.

Az Allianzhoz hétfőn délutánig több mint 2200 kárbejelentés érkezett a hétvégi viharos időjáráshoz kapcsolódóan, többnyire vihar és villámcsapás másodlagos hatása miatt, a károk értéke előzetes becslés szerint közel 250 millió forint.
Az Alfa Biztosító vasárnap délután azt közölte, hogy csaknem kétezer kárbejelentés érkezett augusztus első napjaiban a társasághoz, a július utolsó három hetét végigkísérő viharok, kisebb-nagyobb jégverések összesen 7 ezer kárbejelentést eredményeztek. A várható összes kár július 10. és augusztus 5. között elérheti a 730 millió forintot. – írja az MTI


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: Budapest, 2023. augusztus 5. A főváros teljes területét érintő éjszakai viharban kidőlt fa a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget. MTI/Mihádák Zoltán
Forrás: MTI