Kidőlt fák, elárasztott pincék, épületkárok miatt volt a legtöbb szükség a tűzoltókra

Kidőlt fák, elárasztott pincék, épületkárok. Ezt hozta a szombat hajnali és délutáni vihar, amely folyamatosan munkát adott a tűzoltóknak országszerte. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel, elmondása szerint összesen 1295 alkalommal kidőlt fák miatt, 236 esetben vízszivattyúzásra, valamint 228 esetben épületekben keletkezett károkhoz hívták a tűzoltókat. Emellett 60 alkalommal elakadt járműveket mentettek, és 55 helyszínen veszélyesen lógó tárgyakat távolítottak el.

A vihar leginkább Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében okozott károkat, de az ország szinte minden részére szükség volt a tűzoltók segítségére. Csak Budapesten több mint 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok elhárításán, és számos helyszínen megkezdték a károk helyreállítását.

Pest vármegyében Verőcén, a vasútállomáson a támfal csúszott meg és a vasúti sínekre dőlt, a sár pedig elárasztotta a pályát. Zebegényben a hegyről lezúduló kövek és iszap okozott fennakadást a közúti és vasúti közlekedésben. Dunavarsányban egy családi ház kéménye dőlt le, megrongálva a ház tetőszerkezetét. Hajdú-Bihar megyében Debrecenben leginkább utakra dőlt fák miatt kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, de Hortobágyon is károkat okozott a szél, amely két családi ház tetőszerkezetét megbontotta.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében villám csapott egy mezőkövesdi melléképületbe, míg Mezőkövesd és Bogács között egy szalmabála gyulladt ki a villámcsapás miatt, de szerencsére a tűzoltók gyorsan eloltották a tüzet. Encsen egy családi ház kéményébe csapott a villám, amelyet vissza kellett bontani. Putnokon 2 családi házat a villámárvíz miatt 400 homokzsákkal kellett megvédeni.

A Fejér vármegyei Pusztaszabolcson és Nagylókon hét családi ház tetejét bontotta meg a szél. Csongrád-Csanád vármegyében utakra, épületekre dőlt fák miatt hívták a tűzoltókat. Hódmezővásárhelyen a Szent István téren iskola kerítésére dőlt egy fa.

Vas vármegyében, Gasztonyban több házat is körbevett a megáradt Rába, oda a tűzoltók is csak csónakokkal tudtak bejutni. Egy anyát és a gyermekét csónakkal hozták ki a víz által veszélyeztetett épületből. Csákánydoroszlón és Gasztonyban több családi házat homokzsákkal kellett megvédeni. – írja az MTI

Több más vármegyében is számos esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, hogy megmentsék az emberek és az ingatlanok épségét. A vihar pusztítását folyamatosan igyekeznek felszámolni a Magyar Vöröskereszt – ahogy azt ebben a cikkünkben is írtuk – pedig gyűjtést szervezett a károsultaknak.


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: Vihar Hódmezővásárhelyen – Hódmezővásárhely, 2023. augusztus 5. Autóra dőlt fát távolít el az útról egy tűzoltó a vihar után Hódmezővásárhelyen 2023. augusztus 5-én. MTI/Donka Ferenc
Forrás: MTI