Milliárdos költségvetési csalás elkövetői ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

Vádat emeltek annak a budapesti bűnszervezetnek a tagjaival szemben, akik 2016. és 2020. között jutalék ellenében fiktív számlákat állítottak ki cégeknek, ezzel mintegy 3,175 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnekírja az MTI

A vádirat közel négyszáz oldalon keresztül tárgyalja a gyanúsítottak tevékenységét, melynek során egy 46 éves férfi egy összetett, több szintű “számlagyárat” működtetett. A bűnszervezet több mint 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, amely adóelkerülésre irányuló “szolgáltatásokat” nyújtott, jellemzően vagyonvédelmi tevékenységet végző megrendelők, úgynevezett “haszonhúzó cégek” részére.

Az átfogó vádirat szerint a bűnszervezet fiktív számlákkal operált, melyeket különböző gazdasági társaságoknak állítottak ki jutalékért cserébe. A legtöbb esetben vagyonvédelmi cégek vettek részt a módszerben, melyek álcaszerződéseken keresztül próbálták meg elkerülni a közterheket, és csökkenteni az áfa-fizetési kötelezettségeiket. A bűnszervezet továbbá összetett gazdasági kapcsolatokat hozott létre, hogy a látszatát keltse a valódi tevékenységnek.

A vádirat továbbá részletezi, hogy a bűnszervezet hogyan vette át a befolyó összegeket a valódi cégektől, majd azokat készpénzben juttatta el a szervezet irányítójához. A fiktív számlák és az átláthatatlan cégháló révén a bűnszervezet képes volt elterelni a költségvetés felé terhelődő adókat és járulékokat.

A vádirat szerint a bűnszervezet tevékenysége mögött az a szándék állt, hogy kijátssza az adórendszert és a költségvetési kötelezettségeket, ugyanakkor a gyanúsítottak valótlan bevallásokat és strómanok alkalmazását is felhasználták a tevékenységük álcázására. A Fővárosi Főügyészség összesen 42 személy ellen emelt vádat, és az ügyben további intézkedéseket is kezdeményezett, beleértve a vagyonelkobzást és a végrehajtandó szabadságvesztést.


Ajánló, és ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI