Macron támogatást fejezett ki a párizsi rendfenntartó erőknek

Emmanuel Macron francia államfő hétfő este ellátogatott a párizsi rendfenntartó erőkhöz, akik az öt éjszakán át tartó elővárosi zavargásokat igyekeztek megfékezni. A látogatáson Macron köszönetét fejezte ki a rendfenntartóknak, és támogatásáról biztosította őket – közölte az elnöki hivatal az MTI értesülései szerint.


A francia államfő hivatalos facebook oldalán közzétett post

A köztársasági elnök Gérald Darmanin belügyminiszter kíséretében először a párizsi XVII. kerületben található laktanyába látogatott el, ahol találkozott rendfenntartókkal, csendőrökkel, rohamrendőrökkel, valamint a párizsi elit alakulat tagjaival és tűzoltókkal.

Az Elysée-palota közleménye szerint Macron azért szeretett volna mellettük lenni, hogy megköszönje nekik az elmúlt napokban végzett munkájukat, valamint hogy kifejezze támogatását.
Az államfő éjfél után továbbment a párizsi prefektúrára, ahol rendőrségi vezetőkkel tartott megbeszélést.

Az elővárosi zavargások június 27-én törtek ki, és ez volt Macron első hivatalos programja azóta. Az elnök elhalasztotta Németországba tervezett állami látogatását, és kedden a több mint 220 település polgármesterét fogadja, ahol az elmúlt napokban zavargások voltak.

Az elmúlt éjszaka nem történtek jelentős incidensek az országban a belügyminisztérium tájékoztatása szerint – erről ebben a cikkben számoltunk be – és az előállított személyek száma is csökkent az előző napokhoz képest. Mindazonáltal Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy továbbra is 45 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot az utcákon az éjszaka folyamán, hasonlóan az előző éjszakákhoz.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron a rendőrök „masszív jelenlétét” kérte a közterületeken annak érdekében, hogy visszatérjen a nyugalom, és „alapos munkával szeretné megérteni a zavargások mögött meghúzódó mély okokat”, különös tekintettel a gyerekek részvételére az utcákon.

Az eddig előállított mintegy négyezer rendbontó átlagéletkora 17 év, és a hatóságok szerint közülük sokan mindössze 12-13 évesek, és korábban soha nem volt ügyük a rendőrséggel. Az ügyben már 374 fiatalt ítéltek el gyorsított eljárásban, Strasbourgban pedig hétfőn négy és tíz hónap közötti letöltendő börtönbüntetéseket szabtak ki a zavargókra és fosztogatókra.

A párizsi tömegközlekedési vállalat becslése szerint a tömegközlekedési eszközökben okozott károk elérhetik a 20 millió eurót. A MEDEF, a legnagyobb francia munkáltatói szövetség elnöke, Geoffroy Roux de Bézieux szerint a zavargások több mint egymilliárd eurós kárt okoztak a vállalkozásoknak, a turizmus várható bevételkiesén túl. Országszerte több mint kétszáz üzletet fosztottak ki, háromszáz bankfiókot rongáltak meg, és 250 dohányboltot raboltak ki „rendkívül erőszakos módon”. „Mindent elloptak, mielőtt felgyújtották” – mondta a MEDEF elnöke, aki szerint a biztosítók már megkezdték a károk felmérését az érintett kereskedelmi egységeknél.

Az elővárosi zavargások azután kezdődtek, hogy egy rendőr múlt kedden Nanterre-ben agyonlőtt egy 17 éves helyi fiút, aki ellenállt egy közúti ellenőrzéskor. – A szomorú hírről itt számoltunk be részletesebben – A rendőr a saját és társa életében érzett veszélyre hivatkozott. Azonban a rögzített felvételek nem igazolták ezt a állítást, ezért a 38 éves rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, és szándékos emberölés vádjával indítottak ellene eljárást.

A zavargások előtt a megölt fiú nagyanyja, Nadia nyilvánosan felszólította a zavargókat, hogy hagyják abba az üzletek, iskolák és buszok megrongálását. Kijelentette, hogy szeretné, ha a lövést leadó rendőr méltó büntetésben részesülne, és bízik az igazságszolgáltatásban.


Indexkép: Emanuel Macron francia államfő hivatalos Facebook oldala
Forrás: MTI

    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.