Stresszmentes mobilitási hetet szerveznek a fiataloknak iskolakezdéskor

A Magyar Autóklub és a Jövő Mobilitása Szövetség közösen szervez egy stresszmentes mobilitási hetet szeptember első hetében, melynek keretében a 14-18 év közötti fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a különböző közlekedési eszközök és módok előnyeit, valamint elsajátítsák a közlekedési kultúra és a szabályok alapjait.

A két szervezet közös közleményében hangsúlyozták, hogy a hét eseményeivel arra szeretnének ráirányítani a figyelmet, hogy az utóbbi években jelentősen bővültek a közlekedési és mobilitási lehetőségek. 2022-ben például rekordot döntött a zöldrendszámos autók átadása, különösen a tisztán elektromos autók eladása nőtt drasztikusan, elérve a 34 754 darabot. Ezzel a tisztán elektromos járművek aránya meghaladta a hibrideket a zöld rendszámos autók között. A legfrissebb adatok szerint az idei év június végén közel 50 százalékkal több, 41 386 tisztán elektromos autó járt az utakon Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest. Emellett a zöld rendszámos autók száma is meghaladta a 74 ezret. A roller használat is jelentősen nőtt az elmúlt években, így mára Magyarországon 80-100 ezer roller közlekedik az utakon. Az elektromos kerékpárok száma is rohamosan emelkedik: tavaly mintegy 270 ezer kerékpárt értékesítettek Magyarországon, ebből 20 ezer volt elektromos kerékpár.

A mobilitási hét időzítése szándékosan a szeptemberi iskolakezdésre esik, amikor ismét sok gyermek indul útnak egyedül az iskolába. Ennek kapcsán kiemelik a diákok felelősségét a közlekedési szabályok betartásában, hogy biztonságosan érkezhessenek meg iskolába és haza.

A Magyar Autóklub a biztonságos közlekedés előmozdítása érdekében közlekedésbiztonsági és ügyességi versenyt szervez, valamint lehetőség van regisztrálni a Rollerezzz 2023 versenyre is. A verseny döntőjét szeptember 9-én tartják meg, a Stresszmentes Mobilitási Hét záróeseményén, ahol a családi nap keretében sokféle program várja a résztvevőket.

Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke elmondta, hogy az autóklub a mikromobilitási eszközök használata mellett kiemelten foglalkozik a közlekedésbiztonság és az útfelületek harmonikus használatának előmozdításával, valamint a közlekedési kultúra javításával. Ennek érdekében működnek együtt a Jövő Mobilitása Szövetséggel.

Kárpáti András, a szövetség elnöke szerint minden élethelyzetnek megvan a saját ideális közlekedési eszköze, és nem mindig az autó, a kerékpár vagy a vonat a legmegfelelőbb választás. A szövetség célja, hogy elfogadtassa: az utakon nem különböző csoportok, hanem egyszerűen közlekedők vannak, akik minden helyzetben a legmegfelelőbb eszközzel utazhatnak.

A stresszmentes mobilitási hét tehát nemcsak az új közlekedési lehetőségekre hívja fel a figyelmet, hanem a biztonságos és felelősségteljes közlekedés fontosságát is kiemeli.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.