13 tipp a sikeres garázsvásárhoz

Egyre népszerűbbek hazánkban is a garázsvásárok. Nem csak környezetbarát dolog a megunt, kinőtt holmikat eladni, de közösségépítő élménynek is kiváló egy-egy ilyen árusítás. Honnan indult a kezdeményezés és hogyan lehet kihozni belőle a legtöbbet? Erről szól cikkünk.

A garázsvásárok történelme az 1950-es, 1960-as években kezdődött. Ha tippelni kellene a kedves olvasónak, bizonyára úgy gondolná, Amerikából indult az ötlet. És nyert! Az Egyesült Államokban a kertvárosi családok garázsai szolgálnak a felhalmozódott, már nem használt holmik tárolására, és innen kapta nevét a garázsvásár is. Felnyitották a garázsajtót az utcafront felé, a környékbeli lakók pedig némi pénzért cserébe elvihették, amit ők még szívesen használnának.

Amerikában végül a 80-as években történt meg a nagy áttörés és vált igen népszerűvé ez a remek kezdeményezés. Ez az időszak bizonyára értelemszerűen következett a fogyasztás növekedéséből, abból, hogy az emberek elkezdtek felesleges termékeket vásárolni és felhalmozni, majd amikor már túl sok volt belőlük, szerettek volna úgy megszabadulni tőlük, hogy azért némi pénzt vissza tudjanak forgatni a háztartásba, illetve újabb szükséges vagy felesleges termékek vásárlásába.

Fontos, hogy áttekinthetően, csalogatóan helyezzük ki a holmikat / Fotó: pixabay

A garázsvásárok térnyerése Magyarországon

Magyarországon sokáig a bolhapiacozás tartotta magát. Mindenki oda járt, ha régi vagy új, de kis értékű kincsekre vágyott vadászni. A gyűjtők, az antikvitások iránt érdeklődők szinte függőségig menően szoktak rá. Majd a 2000-es években megjelentek az online adok-veszek piacterek, a csere-bere csoportok és használt holmik ingyen vagy némi zsebpénzért mozgatása.

A garázsvásárok is ebben az időszakban kezdtek felbukkanni, ahogy az amerikai és mediterrán stílusú lakóparkok, kertes házas övezetek egyre nagyobb teret nyertek hazánkban is. A tízemeletes panelben élők garázs híján eleinte nem nagyon érezték, hogy ők is részesei lehetnek, de manapság már az sem gond, ha valaki sosem látott közelről ilyen helyiséget. Ma már mindenféle háznál felgyűlt eladó holmi árusítását ebbe a körbe soroljuk.

Hírverés, marketing, láthatóság nélkül kisebb a garázsvásár sikerének esélye / Fotó: pixabay

Miért olyan népszerűek a garázsvásárok?

  1. Olcsó és hangulatos. Olcsón lehet még használható, jó minőségű, sokszor márkás ruhákhoz, műszaki cikkekhez, konyhai eszközökhöz vagy játékokhoz jutni. De az is előfordul, hogy egy-egy háznál felbukkan egy nosztalgikus emlékeket ébresztő tárgy, amit a boltokban már nem kaphatnánk meg. Ilyen pl. egy világító szemű műanyag E.T., esetleg egy régi olimpiai kabalafigura, egy Tetris játék vagy egy 80-as évekből származó Gazdálkodj okosan! társasjáték. A gyűjtők bakelitlemezekre bukkanhatnak, könyveket cserélhetnek, vasútmodell terepasztalukhoz találhatnak új elemeket.
  2. Közösségi élmény. Már Magyarországon is van rá példa, hogy lakóközösségek közösen szerveznek kiárusítást. Lakóparkok, kerületek negyedei fognak össze, és ún. garázsvásár fesztivál keretében akár 80-150 vagy még több háznál kínálják portékáikat egyszerre. Létezik már ilyen a budapesti Wekerletelepen, és nemrég láttuk Biatorbágyon is. Utóbbi helyen 190 árus nyitotta meg ideiglenes standját egy vasárnapra, egy központi helyre pedig ebből az alkalomból lángosos, hamburgeres, kürtőskalácsos is kitelepült. A helyi vállalkozások kuponokat ajánlottak fel nyereményként a házról házra járó kincskereső vásárlóknak, arra ösztönözve őket, hogy később még betérjenek a pékségükbe, bisztrójukba vagy könyvesboltjukba.

    A fesztivállá nőtt garázsvásárokon a nézelődők térkép alapján tudják beazonosítani, melyik háznál várja őket kirakodóvásár. Sőt van, ahol azt is feltüntetik, hogy gyerekholmi vagy inkább felnőtt ruhák, könyvek, háztartási eszközök kaphatók-e. Jó kis ismerd meg szomszédodat program, fél napos sétálgatással, és még jobb, ha családostul történik.
  3. Környezettudatos. Manapság már nem csak a szegény ember vesz másodkézből ruhákat, készülékeket, játékokat. A tehetősebbek is egyre többen ismerik fel, hogy amit már valahol egyszer legyártottak, és még nem olyan állapotú, hogy a szemétbe kerüljön, ahelyett vétek lenne újat vásárolni. Ami az egyik háznál már felesleges, a másiknál még kincset érhet. A kiürült befőttes üvegektől az autó tetőcsomagtartójáig bárminek örülhet valaki, de a legkelendőbbek általában a gyerekholmik a játékoktól, mesekönyvektől kezdve a ruhákon és cipőkön át a biciklikig, görkorcsolyákig.

Aki szeretne belevágni, mint mindent, ezt is tudja ügyesen és kevésbé ügyesen is csinálni. Összeszedtük, melyek azok a tippek, amelyekkel sikeresebb lehet az értékesítés.

A viseltes dolgokat ingyen adhatjuk / Fotó: pixabay

13 tipp a sikeres garázsvásárhoz

  1. Hírverés: Nem érdemes csak úgy kiállni a kocsibeállóra a ruhákkal, könyvekkel, ha senki nem tud előre róla. Ma már elengedhetetlen a sikerhez a reklám, amelyet az is meg tud valósítani, akinek nincs ehhez végzettsége. A közösségi média oldala, beleértve a városi, kerületi, szomszédos települések csoportjait is, az iskola faliújságja, a játszótér melletti hirdetőtáblák, a postaládák és még számos lehetőség nyitott arra, hogy hirdessük magunkat.
  2. Ismétlés a tudás anyja: Jó előre hirdessük meg, és egy alkalom nem elég. Újra és újra ismételni kell, de azért ne menjünk a környezetünk agyára.
  3. Társulás másokkal: egyedül nem tud egy árusító hely akkora motiváció lenni az otthonról elinduláshoz és akkora feltűnést kelteni a marketingjével, mintha többen összefognak. Legalább 3-4 árust érdemes egy időben, egy helyre összegyűjteni, de ha van lelkesedés, fesztivált is szervezhetünk belőle a környékünkön.
  4. Termékkategóriák megjelölése: áruljuk el előre, ha kaphatók lesznek nálunk pl. konyhai eszközök, sportszerek, babaruhák vagy népszerű regények.
  5. Csak olyasmit áruljunk pénzért, ami elég jó állapotban van ahhoz, hogy még mi is szívesen használnánk. Aki szemetet kínál, csalódott embereket lát majd, és legközelebb nem jönnek.
  6. Adhatóak viszont a már viseltesebb dolgok ingyen. Bármi lehet valakinek kincs, ami nekünk hulladék. Az üres üveg, a wc-papír guriga és a parafadugó is jó még kreatív célra, a szakadt ruhák pedig géprongynak. Ilyeneket is kitehetünk a standra, de ingyen.
  7. Ha márkás, minőségi, alig használt termékek is vannak a kínálatban, ezt is érdemes hangsúlyozni az előzetes marketingben!
  8. Az apró dolgokat (kulcstartó, hűtőmágnes, LEGO-figura, hajgumi stb.) csomagolhatjuk kis pakkokba, és csinálhatunk belőlük zsákbamacskát. 100-200 Ft-ért adhatóak. A gyerekek, családos kincskeresők odalesznek érte, izgatottan várják majd, milyen meglepetés lapul a kis csomagban.
  9. Az árusítást a saját magánterületünkön jogszerű végezni. Az utcafront felé kitehető megállítótábla vagy egy szék, amire feliratot ragasztottunk. Dekorálható a ház kerítése is úgy, hogy a járókelők lássák, nálunk épp nagyon történik valami. A közterület (járda, ház előtti úttest, stb.) viszont nem használható ingyen, azért közterülethasználati díjat kell fizetni, no meg intézni az engedélyt.
  10. Készülhetünk kis kekszekkel, limonádéval. A jogszabályok értelmében nem szabad ezeket pénzért árusítani (engedélyekhez kötött), de ingyen megvendégelhetjük vele a hozzánk betérőket. Hűvösebb őszi időjárás esetén szokás, hogy nagy termoszból egy-egy dl forró teát is kínálnak az eladók, hálás mosolyért cserébe. Ha belegondolunk, mindenki szívesebben költi a pénzét ott, ahol kedvesen, figyelmességgel fogadják.
  11. Ha van egy ismerősünk, akinek kávézója van a környéken vagy valamilyen szolgáltatása, akkor megbeszélhetjük vele, hogy valahány terméket vásárlók vagy bizonyos összeg felett költők között kisorsolhat vásárlási utalványt, amit nála használhatnak fel. Ez is vonzza majd a vásárlókat, hozzánk és hozzá is.
  12. Találjuk ki az árusítóhelyünk megjelenését! Rendezzük el szépen, csalogatóan a kínált portékákat! A ruhák többsége vállfán mutat jól, a könyvcímek legyenek áttekinthetőek, a gyerekruhák méret vagy korosztály szerint szétválogatva.
  13. Lehetőleg kellemes időben rendezzük meg, amikor az emberek szívesen sétálnak! Az egyetlen dolog, amire nincs ráhatásunk, az az időjárás. De azért lehet jól dönteni. Nyáron mindenki nyaral, nem szeretnek az aszfalton sétálni házról házra, télen túl hideg van. Az indiánnyár vagy egy tavaszi hétvége jó választás lehet.
A gyerekruhák, mesekönyvek, játékok a legkeresettebb termékek a garázsvásároknál / Fotó: Pixabay

Privát, magánszemélyként történő, megunt vagy hasztalan tárgyak eladásából származó bevétel után éves szinten 600.000 Ft-ig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Hasznos a NAV kiadványát letölteni, amely tartalmazza az adózási tudnivalókat, illetve a területfoglalásra vonatkozó jogszabályt is átböngészni annak, aki komolyan gondolkodik egy nagyszabású garázsvásár fesztivál szervezésében.

Indexkép: Pixabay.com


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Az Imprex hírportál csupán 7 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.