A balatoni és velencei-tavi ellenőrzések során szinte az esetek negyedénél talált szabálytalanságot a NAV

Idén is folytatódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által koordinált ellenőrzés a Balaton és a Velencei-tó környékén működő vendéglátóhelyek, strandok, árusok és szálláshelyek körében. A vizsgálatok eddigi eredményei azt mutatják, hogy szinte az esetek negyedében véltek felfedezni szabálytalanságokat a revizorok.

A NAV szerdai közleménye szerint az augusztus első hetéig tartó időszakban a revizorok több mint 1800 esetben végeztek ellenőrzéseket. A vizsgálatok körébe tartozott a nyugta- és számlaadás ellenőrzése, az alkalmazottak bejelentésének vizsgálata, valamint a jövedéki termékek árusításának ellenőrzése.

A legtöbb hiányosságot a nyugta- és számlaadás, illetve a foglalkoztatottak bejelentésének terén tapasztalták. Ezen belül is négyszáznál is több esetben találtak mulasztásokat. Közel háromszáz esetben online pénztárgépek üzemeltetésével vagy nyugtaadással kapcsolatos problémákat állapítottak meg, 83 vállalkozó pedig nem jelentette be alkalmazottait. A jövedéki szabályokat pedig 25 kereskedő sértette meg.

Az ellenőrzéseknek eddig 24 százaléka zárult hiányosságokkal, és mintegy 10 millió forint mulasztási bírságot szabott ki az adóhivatal. A komolyabb szabályszegők ezután is számíthatnak további adóellenőrzésre, azonban a NAV felhívja a figyelmet arra, hogy addig is lehetőségük van saját maguk ellenőrzésére, hogy elkerüljék a bírságot.

Az ellenőrök munkáját több alkalommal is zaklatták, és akadályozni próbálták az ellenőrzés alá vont árusok, vendéglátohelyek. Előfordult olyan eset is, amikor rendőri beavatkozásra volt szükség a vizsgálat zavartalan befejezése érdekében.

A NAV kiemeli, hogy az ellenőrzések célja nemcsak a szabályszegők megbüntetése, hanem a jogkövető vállalkozások támogatása is. Az adóelkerüléssel, bevételeltitkolással és be nem vallott adóval szerzett tisztességtelen versenyelőny megakadályozása érdekében folytatódik a több vármegyét érintő akció. Az ellenőrzések az idegenforgalmi szezon végéig, legalább őszig folyamatosan zajlanak.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.