Csalók élnek vissza a PENNY nevével, bizalmas adatokra vadásznak – hogyan NE legyen áldozat

A Penny Market Kft. egy keddi közleményében figyelmeztetett arra, hogy a Facebookon terjed egy hamis nyereményjáték, amely a vállalat nevében és logójával próbálja megtéveszteni a felhasználókat.

Az adathalász oldalként működő hamis profil valótlan nyereményjátékra invitálja a gyanútlan felhasználókat, a kereskedelmi lánc jó hírnevét és ismertségét kihasználva pedig bizalmas adatokat csalnak ki a nyereményjétékban részvevőktől.

A vállalat megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a vásárlókat megóvja a csalóktól, ugyanakkor arra is figyelmeztet közleményében, hogy senki semmilyen körülények között ne adja ki saját, vagy ismerősei személyes adatát valótlan nyeremények reményében.

A közleményben azt is hangsúlyozták, hogy a PENNY soha sem kér bankkártya adatokat nyereményjátékon való részvételhez.

Ezen utolsó állítás nem csak a PENNY-re de minden más vállalatra igaz. Mivel az adathalász csalások napjaink egyik leginkább elterjedt internetes bűnözési formájává váltak, fontos felhívni a figyelmét az online térben kevésbé jártas személyeknek, hogy hogyan védekezhetnek. Ám azt is érdemes megemlíteni, hogy nem csak ezek a személyek válhatnak áldozattá.

Mint ahogy jelen esetben is látszik, a csalók egy ismert vállalat “bőrébe bújva”, annak jó hírnevével visszaélve vadásznak olyan jóhiszemű áldozatokra, akik könnyen bedőlnek az amúgy elképesztően profi átverési stratégiáknak.

Ajáljuk mindenki figyelmébe az alábbi riportot!

A témáról többek között az ATV is készített egy rendkívül informatív riportot, melyben a Heti Napló riportere “állt csalónak”. Érdemes megfigyelni, hogy milyen könnyedén szerz meg bankkártya adatokat.

Forrás: ATV Magyaroszág Youtube csatornája

A csalók ugyan gyorsan adoptálnak új módszereket, de a legjobb védekezés talán mégis az, ha széles körben megismerik a felhasználók az online tér veszélyeit. Hiszen amennyiben valaki tisztában van pár alapvető ténnyel és egyáltalán azzal, hogy léteznek ilyen fajta csalások, sokkal kisebb valószínűséggel válik áldozattá.

Mi lehet mindenképpen gyanús:

  • Ha egy ismert vállalat – legyen az bank, kereskedelmi lánc, telefonszolgáltató vagy bármi – bizalmas információkat kér.
  • Ha nyert valamit, pedig nem vett részt semmilyen nyereményjátékban.
  • Ha olyan tevékenységre hivatkoznak, melyet Ön soha nem végzett el.
  • Ha hirtelen, azonnal, rögtön van szükség az Ön beavatkozására. (például, azonnal el kell utalni egy összeget, azonnal meg kell adni a jelszót)
  • Ha valami “túl szép, hogy igaz legyen”, akkor valószínűleg nem is az!

Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI, ATV Magyarország Youtube csatornája

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.