Perseida Meteorraj 2023: egy jó spotról akár percenként is láthattunk „hullócsillagot”

Az égi jelenségek gazdag világában a Perseida meteorraj kiemelkedő eseménynek számít, mely évről évre elkápráztatja az észlelőket. A természet pompás koreográfiája során a meteorok az éjszakai égboltot ragyogásukkal árasztják el. A Perseida meteorraj éves eseményként csodálatos látványt nyújt, és idén ismét elérkezett az ideje, hogy az észlelők számára elbűvölő égi show-t rendezzenek. A meteorraj tegnap éjjel érte el a csúszpontját, ekkor lehetett a legnagyobb sikerrel megcsondálni a „hullócsillagokat”.

Mik a Perseidák?

A Perseida meteorraj rejtélyét az Swift-Tuttle üstökös hordozza, mely a Naprendszerünk határán kering. Ahogy a Föld útja áthalad az üstökös poros felhőjén, a légkörünkbe jutó apró részecskék a súrlódás erejének engedve fénylő vonalakat húznak az égbolt fölé. Az nézők számára mindez gyönyörűséges égi jelenséget eredményez, amely a Perseus csillagképből indul ki.

Csillagok esőzése

Az idei Perseida meteorraj augusztus 11. és 13. között érte el csúcspontját, amikor a megfigyelők a legtöbb meteort láthatták az égen. Ezen a három éjszakán a várakozók körülbelül 60-100 meteorra számíthattak óránként, tehát csaknem percenként egy ragyogó csillag hagyott nyomot az éjszakai sötétségben.

Ideális megfigyelési örülmények

A Perseidák észleléséhez nincs szükség különleges berendezésekre vagy előzetes tudásra. Az egyetlen fontos tényező a tiszta éjszakai égbolt és a városi fényektől távoli helyszín. A városok fényszennyezése miatt, sokkal világosabb az égbolt, aminek eredénye, hogy a halványabb csillagokat kevésbé látjuk, ezzel csökkentve az esélyeinket az észlelésre.

Inspiráció a lelkes fotósoknak

A Perseidák nem csak a csillagászok és az égi jelenségek rajongói számára kínálnak izgalmas pillanatokat. Azok a lelkes fotósok, akik éjszakai fotózással kísérleteznek, gyakran készítenek lenyűgöző felvételeket a meteorzáporról. A fényképezőgépek hosszú expozíciójú beállításával el lehet kapni a csillagok nyomait, amint átszelnek az éjszakai ózonpajzs felett. Ám talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, ez koránt sem egyszerű művelet.

Az égbolt adta csodák

A Perseida meteorraj az égbolt által kínált lenyűgöző, természeti csodákat hozza el számunkra. A „hullócsillagok” megfigyelése különleges és romantikus élményt nyújt és még inkább egyeduvl teszi, hogy mindössze 1-2 nap van az évben, amikor ekkora esélyel láthatunk metaort az égen. Az emberiség ezáltal közelebb kerül a végtelen univerzumhoz, és érzékeli, milyen kicsi és sebezhető a Föld ezen kis pontja a világegyetemben.

A Perseida meteorraj lenyűgöző példája annak, hogy milyen látványos jelenségekkel tud minket meglepni a természet.
Azoknak, akik idén lemaradtak a Perseidákról, sajnos rossz hírünk van, a következőre egy évet kell várni.

Galéria


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A Perseida meteorrajHollókő, 2023. augusztus 13. A hosszú expozíciós idővel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag a hollókői vár felett 2023. augusztus 13-án, a Perseida meteorraj hullásának idején. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. MTI/Komka Péter
Forrás: saját tudás, Fotók: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.
    Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Az Imprex hírportál alapítója vagyok és jelenleg egyedül üzemeltetem a weboldalt. Jelenléteddel hozzájárulsz, hogy hírportálom növekedhessen és egyre több emberhez juthassanak el az Imprexen közzétett hírek.