A BKK adatai szerint egyre népszerűbbek az újonnan létrehozott védett kerékpársávok

Az Üllői úton és a Váci úton kialakított új kerékpársávokat egyre többen használják, de “idő kell, hogy minél többen megismerjék és megszokják az új útvonal adta előnyöket” – írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-hez a sávok keddi avatója alkalmából eljuttatott közleményben.

A BKK azt is hangsúlyozta, hogy az Üllői úton és a Váci úton kialakított védett, azaz jól látható elválasztó elemekkel határolt kerékpárutak segítségével, most már két keréken is biztonságosan megközelíthetőek a sugárutak mentén található üzletek, irodák, egyetemek, múzeumok, busz- és vasútállomások.

A közlemény szerint a forgalmi viszonyokat folyamatosan figyelemmel kísérik, kamerakép-analízis technológiával, hurokdetektorokkal és naprakész Waze-adatokkal elemzik a közlekedési mintákat. Az első pár hét adatai alapján az derült ki, hogy a “mikromobilitási eszközökkel”, például kerékpárokkal és rollerekkel közlekedők már aktívan használják a védett kerékpársávokat.

A BKK közlése szerint az aktuális Waze-adatok azt mutatják, hogy az érintett útszakaszokon az átlagos torlódási mérték mintegy hat százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában. A szakemberek azt is kiemelték, hogy az Üllői út-Kiskörút-Váci út útvonalon és a Hungária körúton sem tapasztaltak számottevő forgalmi akadályokat az új kerékpársávok miatt.

A közlemény emellett utalt az Országos Mentőszolgálat észrevételeire, amelyek szerint az új kerékpársávok nehezítik a mentőautók közlekedését. A BKK és a Budapest Közút ennek kapcsán egyeztetést kezdeményezett az Országos Mentőszolgálattal, hogy megoldást találjanak az esetleges nehézségekre.

Az Üllői úton és a Váci úton kialakított új kerékpársávok megteremtik a modern, fenntartható és biztonságos közlekedés alapjait a városban, és bár a változásokhoz idő szükséges, különösen egy mindent az autózásnak alárendelő nagyvárosban, de a közösség egy része mégis pozitívan fogadja az új fejlesztéseket. Persze vannak, akik másképp vélekednek.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: A kiemelt kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.