Kürölbelül 420 ezer látogatója volt idén a Sziget Fesztiválnak, nincs ok panaszra

Nincs ok elégedetlenségre, az idei Sziget fesztivál körülbelül 420 ezer látogatóval számolhatott, ami valóságos eredmény, tekintettel arra, hogy a tavalyi eseményhez képest mindössze 30 ezerrel csökkent a résztvevők száma. A Sziget főszervezője, Kádár Tamás, szerdán az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a 2022-es évet megelőző kétéves szünet óta óriási érdeklődés alakult ki a fesztiválok iránt, és ez nyilvánvalóan hatással volt az idei esemény népszerűségére.

“A két kimaradt szezonban Európában hatalmas volt a várakozás a szórakozásra, így amikor 2022-ben végre újra el lehetett menni bulizni, mindenhol tömegesen indultak neki az emberek. A tavalyi Szigetre olyanok is sokan eljöttek, akik még 2019 végén vették meg a jegyüket, és aztán csaknem három évet kellett várniuk, de megtették” – fejtette ki Kádár Tamás.

A nyereséget illetően még nincs végleges információ, hogy az idei fesztivál sikeres volt-e a Sziget Zrt. számára. A végső eredményeket számos tényező befolyásolja, köztük a vendéglátóipari forgalom is. A hatnapos rendezvény idén nem tudott teltházat produkálni (a pénteki Imagine Dragons koncert és a keddi záró Bille Eilish koncert voltak a legközelebb), azonban minden napra jutott legalább egy világsztár, köztük a Florence + The Machine, David Guetta, Mumford & Sons és Macklemore.

Kádár Tamás elmondta, hogy hosszú évekig tartott, mire sikerült elhozni Billie Eilisht a Szigetre, hiszen 2018 óta dolgoztak ezen. A fiatal előadó azóta vált rendkívül népszerűvé, így a fesztiválozók körében is hatalmas sikert aratott. “Aki ott volt, látta, milyen elképesztő koncertet adott, és milyen jól érezte magát közben a közönség és a művész is”. – tette hozzá.

A főszervező kihangsúlyozta, hogy a Sziget nemcsak a zenei színpadokon, hanem a különböző művészeti területeken is sokszínű programokat kínál minden évben. Az összművészeti jelleg a fesztivál alapját képezi, és ezen a területen további fejlesztéseket terveznek, hogy a látogatók még izgalmasabb élményeket szerezzenek.

A szervezők kedden este kiadott közleményében kifejtették, hogy a vendégélmény fokozásával újragondolták a Sziget életérzését. Kádár Tamás hozzátette: büszkék arra, ahogyan az idei esemény megvalósult. “Fejlesztéseink eredményeként visszatért a látványos dekoráció, és számos kényelmi újítást vezettünk be”. – mondta.

Amikor a jövő évi rendezvénnyel kapcsolatban kérdezték, Kádár Tamás elmondta, hogy céljuk a hosszabb bérlettel érkezők számának növelése, és több hosszútávú bérletet szeretnének értékesíteni a napijegyek helyett. “Csütörtökön már indul az első elővételes akció a 2024-es jubileumi, 30. Szigetre, ennek részeként a magyarok számára is vonzó áron kínáljuk a hatnapos bérletet, külön árelőnyben részesítve a diákokat és a 21 év alattiakat”.

Az árakkal kapcsolatben Kádár Tamás az MTI-nek azt mondta, hogy a Sziget vendéglátóegységeiben az átlagos magyar pénztárcákhoz viszonyítva magasak voltak az árak. Ugyanakkor úgy véli, hogy a lépés, mely szerint minden helyen egy-egy főételért kötelezően legfeljebb 2500 forintot számíthatnak fel, jól bevált. “Más kérdés, hogy Magyarországon egy csaknem 50 százalékos élelmiszer-infláció van, amivel a szolgáltatók és a vendégek egyaránt küzdenek”. -tette hozzá a főszervező

Az Imagine Dragons múlt pénteki koncertje után lassabb tempóban zajlott a több tízezres tömeg kiengedése az acélszerkezetű K-hídon, amely 70 éve épült. Kádár Tamás kiemelte, hogy bár a híd felújítása nem az ő hatáskörükbe tartozik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a híd megújuljon. A kiengedési protokoll alapján korlátozott számú ember léphet be egyszerre a K-hídra. Veszélyhelyzet esetén a H-híd is használható, és a gyalogosforgalom is átirányítható. Jelenleg nem tudni, hogy a K-híd mikor és hogyan újul meg, de Kádár Tamás szerint a Sziget bérlési költségei jó alapot szolgáltathatnak a felújításhoz.

Ez év tapasztalatai és eredményei alapján a Sziget fesztivál továbbra is egy meghatározó kulturális esemény, amelynek vonzereje és sokszínűsége évről évre nő.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: Sziget – Billie Eilish – Budapest, 2023. augusztus 15. Az amerikai Billie Eilish koncertje a 29. Sziget fesztivál hatodik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 15-én. MTI/Balogh Zoltán
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.