Lassult az olaszországi infláció augusztusban

Csaknem 20 hónapos minimumra lassult az infláció augusztusban Olaszországban; 5,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 5,9 százalékos emelkedést követően. A végleges adatokat az Istat, az olaszországi statisztikai hivatal tette közzé honlapján.

Az augusztusi éves inflációs adat 2022 januárja óta a legalacsonyabb, az előzetes becslésben némileg kevésbé lassuló, 5,5 százalékos infláció szerepelt.

Az Istat végleges adatai alapján augusztusban havi szinten az előzetesen közölt 0,4% helyett 0,3%-kal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi stagnálást követően.

Ez lehet az olaszországi infláció lassulásának oka

Az Istat adatai szerint az éves árnövekedés mérséklődése elsősorban a nem szabályozott energiaárak lassuló növekedésének köszönhető, amelyek augusztusban 5,7 százalékos növekedést mutattak, míg júliusban 7,0 százalékosat.

A rekreációs és kulturális szolgáltatások, a feldolgozatlan élelmiszerek, a szállítási szolgáltatások, a feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára is lassuló ütemben emelkedett. Ugyanakkor a lakhatáshoz kapcsolódó szolgáltatások ára gyorsuló ütemben, az előző havi 3,6 százalék után éves szinten 3,9 százalékkal nőtt augusztusban. Eközben a szabályozott energiatermékek árának lassulása a júliusi 30,3 százalékról 29,6 százalékra mérséklődött.

Olaszországban lassult az infláció / Fotó: Pixabay

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme augusztusban éves szinten 5,5 százalékra mérséklődött a júliusi 6,3 százalékról, havi összevetésben pedig 0,2 százalék emelkedést mértek a júliusi 1,6 százalékos csökkenés után.

A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 5,2 százalékról 4,8 százalékra mérséklődött augusztus hónapban – olvasható az Istat közleményében.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép:  Pixabay
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 6 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.