Szent István Nap: Ilyen volt az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten, képek

Európa leglátványosabb tűzijátékát láthattuk az ország születésnapján, Budapesten a Duna felett. 34 ezer pirotechnikai effekt, drónshow, valamint fény- és lézerjátékok jellemezték az estét minden mennyiségben.

A 21:00 órakor kezdődő tűzijátékra már volt aki órákkal korábban befoglalta a tökéletes helyet magának, onnét várva a bumm-bumm-ot. A programot a Duna vizén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, valamint a majdnem 900 drón tette még színesebbé a szó legkomolyabb értelmében. A 896 pilóta nélküli repülőeszköz a Duna felett formált gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A látványt a Parlamentre vetített fényjáték is fokozta, melynek szerepe a narratívával aláfestett történet mesélés volt.

A tűz- és fényshow pedig nem hagyott kívánnivalót maga után. Az esemény során a magyarság történelmi fordulópontjai elevenedtek meg, középpontjában annak a meghatározó pillanatnak, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlotta fel. A műsor zenei aláfestése és narrációja tovább emelte az élményt, bemutatva a nemzet születését, a vérszerződést és a honfoglalást, valamint a keresztény-pogány háborúk korszakát. A hit és a remény szintén szerves részét képezték az előadásnak, melyek mind a múltat, mind a jelen időszakot meghatározzák.

 Az idei Tűz és fények játékát – mely Európa legnagyobb ilyen show-ja – olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája – írja az MTI

Az esemény különlegességét jól mutatja, hogy a Szent István-napi tűzijáték minden évben rendkívüli érdeklődés vonz a városba, sőt, a nemzetközi rendezvényszakma is méltányolja azt. Bizonyítékként szolgál erre, hogy a 2022-es show elnyerte a szakma Oscar-díját.

Galéria


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: Fotók: MTI/Lakatos Péter/Balogh Zoltán
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.