Ezek a programok várják az érdeklődőket augusztus 20-án Budapesten, a tűzijáték este 9-kor lesz

Az augusztus 20-i eseménysorozat gerincét az állami ünnepségek alkotják, melyek mellett a fesztiválprogramok is további több mint húsz helyszínen várják az érdeklődőket Budapesten – közölték a rendezvény szervezői vasárnap az MTI-nek.

A szervezők tájékoztatása alapján az ünnepi eseménysorozat Szent István-napi díszünnepséggel és tisztavatással veszi kezdetét, majd a következő része egy lenyűgöző légi parádé lesz. Az Országházban egész napos lehetőség nyílik a Szent Korona megtekintésére, valamint az érdeklődők részt vehetnek a jubileumi Pannónia hajó kiállításán is. A Szent Jobb körmenet délután 17 órakor indul, míg a Tűz és Fények játéka este 21 órakor kezdődik.

A fesztivál igazi hangulatát az olyan zenei események adják, mint a Retro Tabán, ahol délután először a Roy és Ádám Trió lép színpadra, majd a Bon-Bon, végül az est fénypontjaként a Neoton Família koncertje várható. A Műegyetem rakparton 16 órától kerül sor a Road Movie Live programjaira, melynek során a Galaxisok-koncert után a Lord és a Tankcsapda lépnek színpadra.

A komolyzene kedvelői a Panorama Classical helyszínén élvezhetik a XIX. század romantikus dallamait a Szent István Király Szakgimnázium zenészeinek előadásában. A Filozófusok kertjében a Magyar Honvédség Központi Zenekara tart esti koncertet.

A Vigadó Piano színpadán olyan kiváló zenészek lépnek fel, mint Nyári Gyula, Nádas Gábor és Gábor S. Pál, akik a klasszikusokat tolmácsolják majd. Emellett Darvas Tamás is a színpadra lép, hogy Stevie Wonder, Whitney Houston, George Benson, George Michael és Sting szerzeményeit bárzongorán játssza el. Pikács István pedig amerikai dallamokkal kápráztatja el a közönséget, majd a Kalmus Felicián trió filmzenei összeállítását hallhatjuk. Villás György és csapata a magyar popzene történetéből eleveníti fel a ’60-as éveket, míg Tolvai Renáta a napjaink popzenei slágereivel kápráztatja el a hallgatóságot.

Az elektronikus zene szerelmesei a Szabadrét Fesztiválon találják meg a számításaikat, ahol vasárnap Vedat Akdag, az Indigo Theory, Peter Makto és Metha koncertjeit élvezhetik az Erzsébet téren.

A Művészkertben pedig igazi kulturális csemegéket kínálnak. A QJÚB – a kocka kibontása – irodalmi koncertszínház a nagy költők, Pilinszky János és Csoóri Sándor életművét vonultatja fel, majd a Pajor Tamás-Bérczesi Róbert páros a SZÓZENE – irodalmi koncerttel lép színpadra. Este pedig a PARONIM / Petőfi Kultplusz előadásával, valamint az OliverFromEarth & Heincz Gábor Biga könnyűzenei és irodalmi koncertjével zárul a nap.

A családok és gasztronómia szerelmesei sem maradnak program nélkül. A Varázsligetben a Vajdahunyad váránál olyan helyszínek várják a kicsiket és nagyokat, mint a Varázsvár, a Tekergőtér, a Cirkuszi játszóház és a Pom Pom meséi játszóház. Az Egyszervolt Mesezenekar koncertje és a Simorág TánCirkusz előadása pedig garantáltan örömteli pillanatokat kínál a legkisebbeknek.

A Csárdafesztiválon magyar ízek és dallamok találkoznak. A Felvidéki Citera Zenekar, Kalina Enikő és Dócs Péter, valamint a Szilvási Gipsy Band, Ifj. Sárközy Lajos és Zenekara, Buday Sándor és zenekara gondoskodik a kellemes hangulatról. A Jászság Népi Együttes és a Vadrózsa Táncegyüttes pedig táncba hívja a közönséget. A Magyar Ízek Utcájának gasztro-kulturális vásárát a Bab Társulat produkciói és a Hagyományok Háza mesemondói teszik színesebbé. A Mesterségek Ünnepén a Budai Várban pedig a Kármentő Zenekar, Pál István “Szalonna” és Bandája, valamint a Fitos Dezső Társulat Embertánc című műsora szórakoztatja a közönséget. A történelem iránt érdeklődők sem maradnak program nélkül, hiszen a Hősök útján megismerhetik a Magyar Honvédség legújabb haditechnikai fejlesztéseit és a Hét sorsfordító döntés históriáját. Az Alkotmány utcában pedig a Szent Jobb és Aranyvonat Kiállítás, valamint a Városok Sétánya kiállítás várja az érdeklődőket.

A részletes augusztus 20-i program a szentistvannap.hu weboldalon és mobilapplikáción is megtalálható – hívták fel a figyelmet a szervezők.


Ajánló, ezt olvasta már?


Kövesse az Imprexet Facebookon is!


Indexkép: Augusztus 20. – Zászlófelvonás és tisztavatás a Kossuth téren – Budapest, 2023. augusztus 20. Novák Katalin köztársasági elnök (j) a Szent István-napi állami ünnepségen tartott zászlófelvonáson és tisztavatáson a budapesti Kossuth téren 2023. augusztus 20-án. MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI

Az Imprex hírportál csupán 4 hete indult és már rendszeres, visszatérő olvasokkal büszkélkedhet. Ahhoz, hogy dinamikus növekedésünket fenntarthassuk, Önre is szükségünk van. Kövesse portálunkat közösségi média felületeinken is, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről.
Van egy érdekes sztorija, melyet megosztana velünk? Küldje el az Imprex szerkesztőségének és mi megírjuk.